Фото без опису

Цьогоріч ці слова визнані гаслом Всесвітнього ювілейного Дня здоров’я започаткованого міжнародним співтовариством 7 квітня 1948 року.

    Не відсутність  хвороб чи вад , а стан повного фізичного,психологічного та соціального благополуччя  складають основу здоров´я . Науковцями доведено,що чи не   наполовину цей безцінний дар залежить  від способу життя кожного із нас, наступні  20 відсотків прив´язуються до соціальних та екологічних  складових , ще 20% - до  генетичної спадковісті і лише на 10% - залежать від  закладів охорони здоров ´я  й доступу до медичної допомоги.

     Перераховані чинники мають бути тісно взаємопов’язаними. Фізичний стан, психоемоційна врівноваженість, духовна культура, реалізація власних здібностей, стосунки в соціумі та  в сім´ї, праця, відпочинок, матеріальний  та соціальний захист,стабільність -це далеко неповний складний феномен,який в цілому визначає стан здоров’я.

     Через безладне харчування , шкідливі звички ми втрачаємо свій внутрішній потенціал  та нервову систему.

    « Ми є те,що їмо та п´ємо »- цим простим і доступним застереженням досить багато років,але своєї актуальності вони не втратили і сьогодні. «Хто розумний господар своїх бажань-той має здоровя » - так гласить давня народна мудрість.

    Харчування населення залишається однією із значимих соціально-економічних проблем. Після серцево-судинних,хвороби органів травлення посідають друге місце.     Серед чинників,що дочасно забирають людське життя чи не половина безпосередньо  спричинена неправильним  харчуванням. Підвищений  холестерин, надлишкова маса тіла, зловживання алкоголем, сіллю, обмежене споживання овочів і фруктів, недостатньо очищена питна вода є прямими ризиками ,які від’ємно впливають на показники,пов’язані з індексом  здоров’я  нації.

    На жаль,структура нашого харчового раціону різко змінюється. Не завжди він збалансований,фізіологічно повноцінний. В меню спостерігається зниження продовольчого асортименту, багатого  на білки,які  вважаються основним «будівельним матеріалом» для людського організму: молока, мяса, риби, яєць, а також овочів і фруктів. Натомість прослідковується надмірне споживання тваринних жирів,хлібобулочних,інших борошняних і круп’яних виробів.

        Рафінований цукор та продукція  з його складом,гострі кетчупи, соуси, маринади, смажена  та їжа «швидкого приготування»,маргарини,копченості,продукція,що містить промислові консерванти - цей   наведений перелік є улюбленим,відмовлятись від них не варто,але завжди і в усьому має бути межа і міра.

       Не бажано їсти,якщо не хочеться,організм повинен « заробити » їжу. Поганий настрій,гнів,роздратування ,незадоволення за столом - не на користь процесам травлення. Не варто також спішити та ковтати їжу не пережованою. Це застереження допоможе зберігати жовчний міхур здоровим. До речі, він крім своєї основної функції, ще й  сильно впливає на роботу мозку. За тривалого пережовування  робота жовчного міхура,а відповідно і  мозку, значно поліпшується.

     Їжа також повинна містити клітковину,а це означає,що в щоденному харчовому раціоні мають бути фрукти,овочі та продукти Їх переробки. Частка цього здорового раціону  має складати не менше 30 відсотків від загального.

    Запамятайте : багато вітамінів не буває,а ось авітамінози ,особливо  весною,можна зустріти на кожному кроці.

            Ранню профілактику захворювань  неінфекційного походження  починати вже треба з повноцінного харчування немовлят. Діти  першого року життя мають отримувати  материнське молоко. Відсутність його в їхньому раціоні в подальшому може провокувати шлунково-кишкові захворювання,зниження імунітету,алергійні реакції,ендокринні та інші проблеми.

     Якісне молоко, кисломолочна продукція, м’ясні, рибні, овочеві, плодові пюре, свіжа вітамінна сировина рослинного походження – це  також незамінний перелік в  харчовому раціоні дітей раннього віку життя.

      Пам’ятайте ! Бути здоровим - значить бути багатим, інвестуючи у здоров´я - ми забезпечуємо своє майбутнє.

                                                      Любарське відділення ДУ «Житомирський ЦКПХ МОЗУ»