Фото без опису

Через недостатність інформації про діяльність ТЦК та СП часто серед громадян виникає чимало чуток та пересудів.

Нову назву колишні військкомати отримали ще в 2017 році, коли спочатку реформу провели в пілотних районах і областях, а потім їх досвід розповсюдили на всю Україну. Так, багато функцій колишніх структур залишилось майже без змін, але до них додався вагомий і потрібний масив роботи – соціальна підтримка військових та членів їх сімей. Саме в цей період гостро постала проблема, з якою зіткнулись тисячі колишніх воїнів АТО, а саме соціальна адаптація, медична реабілітація, психологічна допомога та фінансова підтримка тим, хто пройшов горнило боїв на Донбасі.

Наступною віхою в законодавчому забезпеченні роботи центрів комплектування стала Постанова Кабміну № 154 від 23 лютого 2022 року «Про затвердження положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки», яку довелось вводити в практику фактично наступного дня, коли почалось повномасштабне вторгнення агресора.

У Любарі за день було розгорнуто пункт прийому військовозобов’язаних, і вже наступного ранку там вишикувались черги добровольців захищати Україну від російської навали. І це були далеко не всі, хто став на захист Батьківщини, адже члени першого оперативного резерву відбули відразу в свої військові частини, та лише потім інформація про це прийшла до центру комплектування й була внесена до особових даних. За кілька днів були оперативно сформовані всі додаткові структури центру, в тому числі, і рота охорони. Фактично весь березень йшла надактивна фаза мобілізації військовозобов’язаних, в яку активно включились органи місцевого самоврядування. Відповідальні за військовий облік в територіальній громаді, старости сіл, кадрові служби великих підприємств і установ разом із працівниками центру провели величезну роботу по оповіщенню військовозобов’язаних, роз’ясненню їх прав та обов’язків, проведенню медичних оглядів, формуванню команд і комплектації бойових та резервних частин ЗСУ.

З часом обсяги цієї діяльності, звичайно ж, зменшились, але ні на день від початку повномасштабного вторгнення вона не припинялась. Сьогодні, як і в перші дні та місяці війни найголовнішим напрямком роботи центрів є, в першу чергу, облік військовозобов’язаних, бо з нього розпочинається, так би мовити, у когось перше, а когось давно забуте «знайомство» з центром комплектування.

Якщо сказати простими словами про зміни в роботі центрів комплектування, які вводяться постановою Кабміну від 7 квітня, то повістки тепер надсилатимуть незалежно від місця перебування громадян на військовому обліку, а з центрів комплектування зняли завдання щодо “підготовки та ведення територіальної оборони”.