Фото без опису

Ментальне здоров’я – як імунітет. Хтось здатен витримати більше, хтось – менше. Але, як кожен ресурс, вимагає постійної підтримки й відновлення.

У країні втілюється Всеукраїнська програма ментального здоров’я. Знаєте, що виявилося для неї несподіваним викликом? Зовсім не недостатня кількість психологів (спойлер: їх недостатньо в усіх країнах, і зараз держава пришвидшено готує нові кадри). Основною проблемою стала… соціальна стигма. Оце знайоме всім «сильні не ходять до психотерапевта чи психолога, а ми ж усі сильні, треба тримати в собі емоції і не показувати вигляду».

Це суспільне упередження доводиться долати, як справжнього ворога. Переконувати, що ментальне здоров’я – нарівні з фізичним – є невід’ємною частиною здоров’я в цілому.

Пропоную почати його із власної обізнаності. Із чесних, турботливих відповідей самому/самій собі. Усе для цього зібрано тут, на сторінці Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» (https://howareu.com). Поради психологів, техніки самодопомоги, особистий досвід відомих співвітчизників.

Серед складнощів воєнного часу – всупереч їм! – варто приділяти увагу власному психологічному стану. Бо ніхто з нас, навіть найсильніших, не зможе працювати, опікуватися близькими, допомагати іншим – якщо найперше не дасть лад тому, що в голові й на душі.