Чернігів, збитки якого внаслідок російської облоги і масованих обстрілів у житловому секторі, інфраструктурі та бізнесі Київська школа економіки оцінила у 4 млрд 270 млн доларів, поділився досвідом свого відновлення. У рамках дводенного навчального візиту від Асоціації міст України тут побували мери Житомирщини.

Зустріла делегацію з Житомирської області заступниця Чернігівського міського голови Вікторія Пекур. Вона розповіла про те, що пережив Чернігів під час блокади та які ресурси залучає для відновлення об’єктів інфраструктури, постраждалих від російських атак.

Гості побачили, як жила громада у найтяжчі лютий-березень 2022 року та чого досягла, станом на зараз.  Очільники громад Житомирщини оглянули знищений готель «Україна», зруйнований авіабомбою будинок на Чорновола, спалений гіпермаркет «Епіцентр» та побували в мікрорайоні Бобровиця та ознайомились з роботами по відновленню зруйнованих і пошкоджених навчальних закладів.

«Такі поїздки регіональні відділення організовують для того, щоб представники громад вивчили досвід своїх колег, своїх сусідів. Такі візити корисні для обох регіонів – ми порівнюємо, вивчаємо, дискутуємо або захоплюємося досягненнями один одного, кожен знаходить відповіді та приклади вирішення певних проблем, везуть додому практичні кейси, кращі практики місцевого самоврядування», - говорить виконавча директорка Житомирського РВ АМУ.

17 травня делегація вивчала досвід Куликівської громади у трансформації освітньої мережі, познайомилися з роботою Куликівського ліцею та Куликівського ЗДО "Ромашка", побували на занятті секції рукопашного бою «Октант», побачили відремонтовані укриття в ліцеї та садочку.

Юлії Постернак, Куликівський селищний голова, розповіла гостям про життя громади у період активних бойових дій на Чернігівщині, про формування бюджету та співпрацю з міжнародними донорами, співробітництво з іншими країнами, розвиток туризму, волонтерство, підтримку ЗСУ та багато іншого.

Представники громад Житомирщини відмітили активну співпрацю громади з міжнародними грантовими програмами, хорошу командну роботу, зокрема ефективну співпрацю закладів освіти і селищної ради, були вражені стійкістю і згуртованістю жителів громади в період бойових дій.

Прес-служба Житомирського РВ АМУ