Фото без опису

  Літо - це пора не лише приємних емоцій. З настанням тепла зростає у природі й активність кліщів,  серед яких немало здатних переносити певні захворювання. Кліщовий вірусний енцефаліт (запалення мозкових оболонок) та кліщовий бореліоз, з числа тих, що найчастіше можуть поширюватись.

  Любарщина є в числі інших адміністративних територій, на яких протягом поточного періоду року вже зареєстровано три випадки хвороби Лайма (кліщового бореліозу), проти п’яти за весь період 2022. Панасівка, Громада, Нова Чортория - населені пункти серед жителів яких виявлено недуг.

  Це інфекційне захворювання, що переноситься іксодовими кліщами, а резервуаром збудника (борелії) є дикі та домашні тварини. У місцях покусу найперше з’являється пляма з почервонінням з чітким краями, з незначною болючістю та свербіжем. Кліщ разом зі слиною виділяє знеболюючу речовину, яка робить покус майже нечутливим. Найчастіше кліщі присмоктуються за вухами, на шиї, грудях, під колінами, у пахових западинах і складках. На тілі він може паразитувати до 12 діб.

  Відразу помітити кліща не завжди можливо, але знімати слід щонайшвидше, і краще з цього приводу звернутись у медичний заклад. Кліщ видаляється разом з хоботком, відразу ж спалюється чи заливається окропом. Травмоване місце обробляється розчином йоду або спирту. Ретельне миття рук перед початком та закінченням цієї процедури має бути обов’язковим.

  Для хвороби Лайма ранніми ознаками може бути характерною грипоподібна симптоматика, а вже з часом з’являється біль у м’язах, суглобах. Через несвоєчасне чи неадекватне лікування хвороба набуває тривалого, рецидивуючого перебігу, з ураженням різних органів і систем. В подальшому такий стан здатний  зумовити не тільки втрату працездатності, але й привести до інвалідності.

  Збираючись на природу радимо дотримуватись наступних рекомендацій:

  • одягайтесь у світлий однотонний одяг, який щільно прилягає до тіла та голови;
  • вдома відразу його зніміть, виперіть та випрасуйте, не залишаючи біля предметів, меблів, призначених для відпочинку (ліжка, крісла, дивани, тощо);
  • в організованих дошкільних та освітніх закладах своєчасно слід звільняти господарські території від бур’янів, хмизу, сухої трави. Пішохідні доріжки регулярно зрошувати, біля них не варто висаджувати високу рослинність;
  • після прогулянок проводити ретельний огляд  тіла дітей, особливо голови.

  Працюючі в лісовому господарстві відносяться до професійної групи ризику. Не виключено, що зайняті на роботах безпосередньо у лісах можуть бути інфікованими через покуси комарів.

  З метою ранньої діагностики та виявлення бореліозу, керівництву галузей лісового господарства слід забезпечувати відповідні обстеження працюючих. Проводяться такі дослідження на платній основі ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України».

Любарське відділення ДУ «ЖОЦКПХ МОЗУ»