Фото без опису

 

      

 

 

 

 

 

 

 

6 червня російські війська зруйнували греблю Каховської ГЕС. Затопленими виявились десятки населених пунктів. У Дніпро вилилося близько 150 тонн машинної олії, є ризик витоку ще понад 300 тонн. У водойми потрапило багато небезпечних для здоров'я речовин: насамперед, це хімікати та збудники інфекційних хвороб із розмитих водою кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ.                                                                                                      

      Внаслідок падіння рівня води масово гине риба. Мор розпочався у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях. Ця риба може містити збудників інфекційних захворювань, паразитів чи небезпечні хімічні речовини, вважають у Держпродспоживслужбі. Загиблу або вмираючу рибу неможливо зробити безпечною для споживання.

        Така риба через недобросовісних продавців може потрапити на ринки. У Держпродспоживслужбі наполягають на запровадженні повної заборони на продаж будь-якої риби (живої чи в'яленої) у місцях стихійної торгівлі. 

      Рекомендують взагалі не купувати зараз риби на стихійних ринках. Дозволено їсти лише ту рибу, яка пройшла ветеринарно-санітарну експертизу. Варто звертати увагу на зовнішній вигляд риби. Не можна продавати живу та охолоджену рибу:

  • з каламутним слизом;
  • із кислуватим запахом;
  • з тьмяною лускою;
  • з каламутними запалими очима.

Не можна купувати вчорашню чи позавчорашню рибу. Термін зберігання та реалізації живої риби при температурі води в ємності +11-15 градусів навесні та влітку не може перевищувати 24 години (восени та взимку термін зберігання вдвічі більший – до 48 годин).