Фото без опису

 Хоча у весняному сезоні стовпчики термометрів нечасто піднімались до високих  цифр, радуючи комфортністю, але залишається надія, що тепле літо ще попереду. Головне - не провести його марно і максимально використати для відпочинку та оздоровлення, одночасно збагатившись позитивними емоціями й відчуттями.

Забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення є одним з основних напрямків діяльності територіального підрозділу обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Щорічно, протягом квітня-вересня місяців включно, забезпечується проведення державного соціально-гігієнічного моніторингу за показниками якості та безпечності води в річці СЛУЧ смт. Любар у місцях масового відпочинку населення.

  Дослідження проводяться у профільних лабораторіях Бердичівського районного відділу та обласній державній установі. Окремі санітарно-хімічні, мікробіологічні, в т .ч. і виявлення збудників холери, наявність яєць і личинок глистів, вірусів, радіонуклідів, токсикологічні випробовування - це основні показники, за якими помісячно чи раз у квартал досліджуються доставлені зразки води з цієї поверхневої водойми.

  За минулий період цьогорічного моніторингового спостереження за результатами лабораторного контролю у пробах річкової води не виявлені відхилення від гранично-допустимих норм по вмісту солей важких металів, отрутохімікатів, цезію-137. Також водне плесо зазначеної зони відпочинку не забруднене гельмінтами, кишковими найпростішими, іншими бактеріями та вірусами, що складають загрозу в епідемічному відношенні.

 Але саме для теплого періоду року характерною є активізація біологічних та хімічних процесів у воді відкритих водойм. За результатами досліджень (травень-червень місяці) у доставлених зразках води було виявлено відхилення саме по показниках біологічної та хімічної спроможності кисню. Зокрема, по першому показнику перевищення від нормативного значення складало від 7 до 9 разів, по другому, відповідно- на 30 до 50 відсотків, що вказує на високий ступінь забруднення водного плеса органічними й неорганічними сполуками та недостатню інтенсивність процесів самоочищення води у річці.

  Пам’ятайте це вирушаючи на відпочинок, а ми зичимо ВАМ гарних, теплих днів та запоруки здоров’я!

 

                                                                                                                                                                                                                             Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»