Фото без опису

Пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну літню пору року. Висока температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції.

  Цифри і факти

• Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

• Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

• Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій (ГКІ)  є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

• Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. 

• Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря. 

• У 2022 році в Житомирській області спалахів гострих кишкових інфекцій було не зареєстровано. У 2021 році було зареєстровано 1 спалах ГКІ, внаслідок якого постраждало 9 дітей до 17 років . Також в 2021 році був зареєстрований спалах отруєння дітей Дівочківської гімназії Черняхівської селищної ради хімічною речовиною «КРІТ» (постраждало 11 учнів).

 

Як вберегтися від ГКІ?

• Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у безпечній воді.

• Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.

 

5 кроків до безпечної  їжі:

1. Підтримуйте чистоту:

• мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

• мийте руки після відвідування туалет;у

• вимийте і продезинфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, що  використовується для приготування їжі;

• захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

 

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

• відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;

• для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

• зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

 

3. Ретельно готуйте їжу:

• ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;

• доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С;

• сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим

ретельно підігрівайте приготовану їжу.

 

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

• не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;

• зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;

• не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

• не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

 

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

• використовуйте чисту або очищену воду;

• обирайте свіжі і незіпсовані продукти;

• ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;

• не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».