Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області ЗАСТЕРІГАЄ!
За інформацією із офіційних джерел, внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС, через зниження рівня води розпочався масовий мор риби. Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така ситуація, зокрема погіршення санітарно-епідемічної, епізоотичної ситуації розвивається і на постраждалих територіях України.
Наголошуємо, мертву рибу або ту, що вмирає, категорично не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування (солити, смажити, варити чи в’ялити) не зробить її безпечною, така риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи інші забруднювачі, в тому числі небезпечні хімічні речовини.
Ймовірність потрапляння в обіг такої «ПРОДУКЦІЇ» значна, адже недобросовісні виробники можуть здійснювати її переробку (солити чи в’ялити) та реалізувати.
Застерігаємо споживачів: уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі! Цікавтесь походженням даного виду продукції, ознайомлюйтесь із сертифікатами якості на рибу та рибопродукти!Дозволено їсти лише ту рибу, яка пройшла ветеринарно санітарну експертизу .
Нагадуємо! харчові отруєння та харчові токсикоінфекції становлять велику загрозу. Одну з найбільших загроз може нести ботулізм – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Ці токсини є одними із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут. Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.
◀️Симптоми ботулізму включають:
• виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль;
• зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), сухість у ротовій порожнині та горлі, а також утруднення під час ковтання та мовлення;
• блювання, запор і здуття живота;
• параліч дихальних м'язів.
◀️Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.
◀️Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікарів.
Наголошуємо: Будьте пильними та дбайте про своє здоров’я!