Фото без опису

Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області повідомляє, що Житомирським районним відділом ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», з метою попередження виникнення випадків водно-нітратної метгемоглобінемії 04.07. 2023 року було проведено лабораторні дослідження води на вміст нітратів з колодязя і каптажу громадського користування Любарської сільської ради. Також 04.07.2023 року було досліджено пробу води з річки Случ ( смт. Любар зона відпочинку) на відповідність показників щодо водоймищ.

Згідно отриманих результатів лабораторних досліджень встановлено, що питна вода не відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4.171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною», а саме: колодязь смт Любар, провулок Медичний,6 вміст нітратів складає 903,3 мг/дм3 та каптаж смт Любар вулиця Незалежності – 389,2 мг/5,8 мг/дм3 , при нормі не більше 50 мг/дм3 .

При дослідженні проби води з річки Случ відповідно до наказу МОЗ України № 721 від 02.05.2022 року БСК-5 ( біохімічне споживання кисню ) - 17,1 мг О2/ дм3 при нормативному рівні 3,0 мг О2/дм3

Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області враховуючи вище викладене, керуючись   ст.18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» пропонує:

заборонити водовикористання з вище вказаних колодязя і каптажа для питних потреб і забезпечити інформування населення Любарської територіальної громади щодо якості води в даних громадському колодязі і каптажі.