Фото без опису

КІР - це високо контагіозне захворювання, віднесене до краплинної групи інфекцій. Збудник його розповсюджується повітряно-крапельним шляхом.

В 2017 році в Україні було зареєстровано найпотужніший за попередні 20 років спалах кору серед країн Європи. З числа офіційно зареєстрованих перехворілих (понад 100 тисяч), для 39 осіб ускладнення кору спричинили трагічні наслідки. На жаль, один випадок дитячої смертності мав місце і у нашій області. Так званий «епідемічний хвіст» цього спалаху ще серйозно заявляв про себе  аж до 2019 року. 

Найбільш вразливими до цієї інфекції є діти з першого року життя та до 10-річного віку, хоча у загальній структурі питома вага інфікувань дітей та дорослих майже однакова.

Крім окремих випадків, спалахи мали місце що в організованих колективах (загально-освітні, дошкільні, інші навчальні заклади), особливо з цілодобовим масовим перебуванням людей, так і в побуті ( здебільшого в домашніх осередках у багатодітних сім’ях або у родинах віруючих осіб, які за релігійними переконаннями  були відмовниками від планової імунопрофілактики).

Враховуючи обставини сьогодення, що привели до активної міграції населення, сезонність підйому захворюваності (осінньо-зимовий період) та вкрай недостатній рівень колективного імунітету, очікується передбачуваний ріст захворюваності на кір.

Невипадково вже стартувала державна загальнонаціональна кампанія вакцинації дітей проти кору. Одночасно на рівні областей розпочалася вакцинація дітей, які пропустили одне або два  щеплення. Особлива увага іногороднім дітям, які через війну змушені були переїхати з інших місцевостей.

На Житомирщину доставлено більше 11 тисяч доз вакцини  проти кору, паротиту та краснухи. Розроблений і прийнятий обласний план проведення вакцинальної кампанії, визначено координаторів та заклади охорони здоров’я, залучені до цього.

Пункти щеплень та мобільні  спеціальні бригади готові проводити виїзні сесії.

КІР – це хвороба, віднесена до «керованих» інфекцій. І тільки вакцинація є надійним захистом від неї. Матерям не слід  ігнорувати щепленнями, побоюючись за наслідки, адже реакцію на вакцинацію не  зрівняти з ускладненнями, спричиненими  вірусом кору.

 Аби захистити всю спільноту необхідно створити колективний імунітет. Лише 95% вакцинованого населення здатні захистити вразливих дітей та дорослих, які за об’єктивних причин за медичними показами не можуть бути щепленими. Саме вакцина вчить організм протидіяти інфекціям.

В Україні першу дозу вакцини від кору діти отримують у 12-ти місячному віці,  другу - в шестирічному. 

У випадках порушення рекомендованого Календаря щеплень переконливо радимо якомога швидше проконсультуватись із сімейним лікарем або педіатром аби надолужити пропущене.

         Лише дві дози вакцини забезпечують захист від кору.

Застерігаємо, що за статистикою кожний п’ятий випадок недуги має важкий перебіг з невиключеними серйозними наслідками. Крім того, згідно діючого законодавства, діти з порушеним Календарем  профілактичних щеплень не повинні допускатись до відвідування організованих колективів.

 

                                              Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»