Фото без опису

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує, що всі суб’єкти господарювання (крім платників єдиного податку першої групи) з 01.01.2022 зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО) незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.

     Такий обов’язок виникає у разі проведення розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

     Законом України від 30 червня 2023року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (далі- Закон).

     Зокрема, з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст.17 Закону.

     Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі.

     Процедури реєстрації РРО/ПРРО встановлені порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 за № 918/29048.

     На сьогодні ДПС реалізовано можливість кожному суб’єкту господарювання завантажити БЕЗКОШТОВНЕ програмне рішення – ПРРО, який дозволяє забезпечити проведення розрахункових операцій з дотриманням всіх вимог і правил, що визначають порядок проведення розрахунків.

     Звертаємо увагу, що з 01.01.2022 року по 01.10.2023 року штрафні санкції за порушення порядку проведення розрахунків до платників податків – суб’єктів господарювання не застосовуються, крім:

  • суб’єктів господарювання, що здійснюють продаж підакцизних товарів;

  • суб’єктів господарювання, що здійснюють валютно обмінні операції;

  • суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор.

     Водночас, починаючи з 01.10.2023 року до порушників порядку проведення розрахунків будуть застосовуватися штрафні санкції незалежно від сфери їх діяльності.

     У разі, якщо у Вас виникли питання щодо реєстрації, застосування РРО або ПРРО звертайтесь до Головного управління ДПС у Житомирській області за телефонами «гарячої лінії» щодо ПРРО – 063 1384646, щодо РРО – 097 7126239, або за номером телефону (0412) 413-882.

 

       Любарська ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області