Фото без опису

 Епідемічна ситуація по туберкульозу залишається неблагополучною. Показник захворюваності високий та несе в собі тенденцію щодо зростання. На жаль, реєструється цей недуг і серед дитячого населення різних вікових груп.

  ТУБЕРКУЛЬОЗ – це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія (паличка або бацила Коха). Існує декілька різновидів цього мікроорганізму: людський, бичачий, пташиний, мишиний, інші. Всі вони здатні спричинити хворобу в людини.

  Збудник досить стійкий у зовнішньому середовищі. Може тривало зберігатися: в землі - до двох років, річковій воді – близько 5 місяців, вуличному поросі - до 10 днів, приміщеннях з недостатнім потоком прямих сонячних променів – понад місячний термін, а на пасовиськах – до року.

 Не боїться він ні холодних, ні високих температур. Варто зазначити, що при температурі мінус 200 С° життєдіяльність палички Коха зберігається протягом семи років, в той час, як ультрафіолетове опромінення знищує її за 1-2 хвилини.

  Інфікування людини відбувається повітряно-крапельним або повітряно-пороховим шляхом. Хворий з так званою «відкритою» формою туберкульозу виділяє у повітря, разом з крапельками мокроти чи слини, збудника недуги. Людина, яка находиться в цей час поруч здатна інфікуватися. Не виключається також вірогідність зараження іншої людини частинками пороху вже попередньо забрудненого. Потрапляючи в організм, хоча мікроб і легко пристосовується до нього, захворювання викликає далеко не завжди.

  Найчастіше ризикують захворіти люди інфіковані ВІЛ та СНІД, ті, хто знаходяться у постійному контакті з хворим, що активно виділяє мікобактерії, зі зниженим імунним статусом по причині недостатнього чи неповноцінного харчування, незадовільних умов життя або наявності певних хронічних захворювань (цукровий діабет, онкологія тощо).

  В групу ризику віднесено також дітей, у яких імунна система ще не сформована та людей похилого віку з вже ослабленим віковим імунітетом.

  Стреси, форсований темп життя і навпаки гіподинамія, алкоголізм, наркоманія, тютюнопаління, неналежні побутові, матеріальні та екологічні умови - це чинники, що приводять до виснаження організму і відповідно провокують збій у роботі імунної системи в результаті чого власні захисні сили знижуються.

  Слід наголосити, що у зовнішнє середовище палички Коха можуть потрапляти лише при «відкритих» формах туберкульозу. Всі інші форми є безпечними для оточуючих. Найвищою є ймовірність зараження у закритих приміщеннях та місцях масового перебування людей, низькою - на відкритому повітрі.

 ТУБЕРКУЛЬОЗ - початково переважно має прихований перебіг. Самопочуття погіршується поступово і частіше вже хвора людина мотивує це лише перевтомою. Встановлення діагнозу на ранніх стадіях є надзвичайно важливою складовою по причині більше результативного та менше тривалого лікування в подальшому.

 Особливе застереження особам, які перебували у контакті з хворим щодо обов’язкового профілактичного обстеження та періодичного  динамічного спостереження сімейними лікарями.

 Застерігаємо, що хворіти туберкульозом ризикує кожний, а тому профілактика - понад усе !

 

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»