Знову варто нагадати про небезпечний ботулізм!

Дата: 09.11.2023 09:20
Кількість переглядів: 229

Фото без опису

Сезон літо-осіннього домашнього плодоовочевого консервування добіг до завершення. Але на часі пора, коли дбайливі та заощадливі господині використовують можливість заготовити на майбутнє м’ясні, грибні, рибні консерви, виготовлені в побутових умовах. Ідея можливо і добра, але досить ризикована. Адже це саме той асортиментний перелік, що складає найбільшу загрозу здоров’ю.

На веб-сайті Центру громадського здоров’я МОЗ повідомляється про реєстрацію  в Україні 57 випадків ботулізму. В числі потерпілих і четверо дітей різних вікових груп. 

На Житомирщині за 10 місяців року такий діагноз підтверджено у 9 дорослих. На жаль, ця проблема не обминає і наш регіон.

БОТУЛІЗМ – смертельно небезпечне харчове отруєння. Збудник роками знаходиться у землі, зберігаючи свою життєздатність. Надійна захисна оболонка спор ботулізму добре витримує, як високі, так і низькі температури. Потрапляючи з сировиною в герметично закупорену ємкість, при відсутності кисню, мікроорганізм починає швидко розмножуватись, виділяючи  ботулотоксин, що вважається у сотні разів сильнішим отрути гримучої змії. У банках отрута може розміщуватись окремими «гніздами», тому є чимало випадків, коли на лікарняне ліжко потрапляють лише одиниці з числа тих, хто разом смакували їжею.

До того ж консервація з ботулотоксином переважно, як візуально, так і за смаковими якостями, не викликає підозри. Бомбаж - (випуклість кришки, що не піддається корекції) є прямою ознакою небезпеки. 

Найхарактерніша симптоматика хвороби: негаразди зі сторони шлунково-кишкового тракту, не завжди, але буває підвищення температури, закрепи, слабкість нічим не мотивована, можуть нагадати про себе вже в перші 24 години після вживання небезпечного асортименту або розвиватись протягом наступних семи днів. Але, чим менший такий «прихований період», тим трагічнішими бувають наслідки.

З часом появляються ознаки уражень нервової системи: порушення гостроти зору, відчуття в очах «двоїння», «туману», «сітки», сухість у ротовій порожнині, зміна голосу, порушення мови, дискомфорт або навіть неможливість проковтнути їжу.

Термінове звернення за кваліфікованою медичною допомогою, своєчасно розпочате симптоматичне лікування, а при потребі й реанімаційні заходи та введення спеціальної протиботулінічної сироватки, що завозиться в Україну по імпорту - вселяють надію на одужання.

Хворий не складає небезпеки для оточуючих. Після перенесеного захворювання імунітет не розвивається. Випадок, коли людина, з підтвердженими діагнозами ботулізму, потрапляла в лікарню двічі, мав у минулому місце і на Любарщині.

Варто застерегти, що методи консервування в домашніх умовах є досить недосконалими. Тільки стерилізація ідеально підготовленої сировини в автоклавах, з дотриманням рекомендованих технологічною інструкцією температурних режимів,  в деякій мірі, можуть частково слугувати впевненістю щодо безпеки вже готового продукту. Термічна обробка консерви вже безпосередньо перед вживанням - це також додаткова складова уникнення загрози.

 

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України» 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь