Що варто знати про діабет?
14 листопада – Міжнародний день боротьби з діабетом. Діабет є хронічним захворюванням, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.
Знаючи про фактори ризиків, можна запобігти виникненню цукрового діабету.
Існує декілька типів цукрового діабету: діабет І типу, діабет ІІ типу, гестаційний діабет та інші.
За даними ВООЗ майже 422 мільйонів людей у всьому світі страждають на діабет.
Цукровий Діабет І типу — інсулінозалежний. У цьому випадку підшлункова залоза виробляє недостатньо інсуліну або взагалі не виробляє його. За допомогою інсулінотерапії та інших методів лікування, люди, які хворіють на діабет, можуть покращити якість та тривалість життя.
Найбільш поширеним, переважно серед дорослого населення, є цукровий діабет ІІ типу. Він виникає, коли організм стає стійким до інсуліну, розвивається інсулінорезистентність. За останні десятиліття поширеність цього типу діабету значно зросла у багатьох країнах світу.
Перед появою у людини цукрового діабету ІІ типу часто спостерігається так званий «переддіабет». Це стан, коли рівень глюкози в крові підвищується, але не настільки, аби діагностувати хворобу. Інколи лікарі називають такий стан порушенням толерантності до глюкози. Переддіабет зазвичай має безсимптомний перебіг. Для діагностики лікарю потрібно зробити декілька тестів, а також перевірити рівень глюкози в крові. Переддіабет підвищує ризик розвитку діабету ІІ типу та серцево-судинних захворювань. Серед факторів ризику переддіабету виділяють: надмірну масу тіла чи ожиріння, генетичну схильність, низьку фізичну активність, гестаційний діабет у минулому тощо.
Найбільш поширені симптоми діабету:
-
підвищена спрага, сухість у роті;
-
слабкість, постійне почуття втоми;
-
затуманений зір;
-
оніміння кінцівок, поколювання в руках та ногах;
-
повільне загоєння порізів та виразок;
-
різка втрата ваги;
-
часте сечовипускання.
Якщо ви довгий час спостерігаєте такі зміни в організмі, звертайтеся до сімейного лікаря для подальшої діагностики.
Діабет усіх типів, може призвести до ускладнень та спричинити: ниркову недостатність, втрату зору, ампутацію кінцівок, пошкодження нервів, вдвічі збільшити ризик серцево-судинних ускладнень (інфаркт, інсульт).
Вчасне діагностування та профілактика зменшують ризик розвитку діабету!
Поради з профілактики діабету:
-
Збільшіть фізичну активність. Регулярні фізичні навантаження допоможуть позбутися зайвої ваги, знизити рівень цукру в крові, підвищити чутливість до інсуліну. Це можуть бути вправи на свіжому повітрі, фітнес-програма тощо.
-
Дотримуйтеся здорового харчування. Дієти, що ґрунтуються на відмові від конкретних продуктів, допомагають схуднути, проте вони можуть позбавити вас від необхідних нутрієнтів. При виборі типу харчування для профілактики або при діабеті потрібно проконсультуватися зі спеціалістом та враховувати ваші індивідуальні особливості, щоби не зашкодити організму.
-
Споживайте більше клітковини та цільнозернових продуктів, їжте овочі, фрукти, горіхи, крупи. Це допоможе зменшити ризик діабету, покращити контроль рівня цукру в крові, знизити ризик серцевих захворювань.
-
Контролюйте масу тіла. Якщо у вас ожиріння чи надмірна вага, ризик захворіти на діабет зростає. Доведено, що втрата надмірної ваги сприяє поліпшенню здоров’я. Завдяки заняттям спортом та втраті зайвої ваги, ризик діабету зменшується на понад 50 %.
-
Утримуйтеся від куріння та зловживання алкоголем. Куріння може призвести до підвищення цукру та резистентності до інсуліну. Чим більше ви курите, тим більший ризик діабету. Надмірна кількість алкоголю також впливає на ризик розвитку хвороби.
-
Вчасно звертайтеся до лікаря. У разі погіршення стану або довготривалих симптомів не зволікайте з візитом до сімейного лікаря.
Пам’ятайте, що варто турбуватись про своє здоров’я! Здоровий спосіб життя, фізична активність, правильне та раціональне харчування дозволить вам підтримувати здоров’я в належній формі.
Міністерство охорони здоров’я України
ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»