Фото без опису

  Антибіотики – це органічні речовини, що синтезуються будь-якими мікроорганізмами і здатні вбивати або пригнічувати життєдіяльність бактерій. Використовуються антибактеріальні препарати не тільки закладами охорони здоров’я, але й у ветеринарній медицині, у сільськогосподарському виробництві, як стимулятори росту, у галузях харчової промисловості, з метою продовження терміну придатності окремих найменувань харчових продуктів та продовольчої сировини. 

  Широке та безконтрольне застосування антибіотиків стало причиною зростаючої хвилі, що отримала назву «антибіотикорезистентність» або здатність мікроорганізмів виживати й розмножуватись, незважаючи навіть на присутність антибіотиків.

 У медицині проблема стійкості мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів на сучасних умовах є не лише досить серйозною, але й носить глобальний характер. Не випадково Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила антибіотикорезистентність однією з основних загроз людству.

  Антибіотики не лише лікують, але й рятують життя, але з-за умови, що інфекційне захворювання, спричинене збудником саме б а к т е р і а л ь н о г о походження.

  ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Антибіотики не використовують для лікування інфекцій, зумовлених вірусами і грибками. 

 Ідеальною умовою для призначення, раціонального, цілеспрямованого та ефективного лікування антибактеріальними препаратами є виділення, ідентифікація збудника інфекції та визначення його чутливості до антибіотиків, адекватно підібраних саме для конкретного хворого.

 На сьогодні, на жаль, чимало тих, кого здолав якийсь недуг, через Інтернет, за наявними ознаками хвороби, не лише визначаються з ймовірним діагнозом, але й самовільно призначають собі лікування. Можливо, колись антибіотик і допоможе вирішити проблему без сімейного лікаря, але так буде не завжди…

  Окремі патогенні мікроорганізми бактеріального походження вже називають «супербактеріями». Саме вони складають не тільки найбільший ризик щодо стійкості антибіотикам, але й при розмножені надалі цю властивість передають вже іншим бактеріям. Таке явище отримало назву «резистентність» і викликане воно не обґрунтованим вживанням антибіотиків.

  Варто наголосити, що лікувати інфекційні захворювання, зумовлені такими резистентними бактеріями надзвичайно важко і одужання більше залежить лише від власного імунного захисту хворого.

  Попередження виникнення стійкості до антибіотиків:

  • Не займайтесь самолікуванням. Не забувайте - призначення антибіотиків входить лише до компетенції лікаря.

  • Вживайте антибактеріальні препарати тільки за схемою і в дозах, виписаних за рецептом.

  • Ніколи не переривайте запропонований курс лікування антибіотиками, навіть у випадках, коли здавалося б, що одужання настало раніше.

  • Не вимагайте призначення антибіотиків, коли лікарі не бачать у цьому потреби.

  • Антибіотики – особливі препарати і ставлення до них має бути особливим.

  • Будьте уважні з ліками, щоб мати корисну лікувальну дію і не нашкодити самому собі.

На завершення варто нагадати відомий вислів про те, що «кілограм профілактики - вартує пуда здоров’я». А тому, при закупівлі продуктів харчування та продовольчої сировини, звертайте увагу на етикетку, вивчайте інформацію виробника про товар, який бажаєте придбати. Дотримуйтесь товарного сусідства, рекомендованих температурних умов та термінів зберігання швидкопсуючого асортименту.

 Не забувайте про:

  • правила особистої гігієни, потоковість при кулінарній обробці продовольчої сировини та технологічні вимоги при приготуванні їжі – це чинники, що допомагають «розминатися з бактеріями», і відповідно, відпаде потреба в лікуванні антибіотиками.

  •   Будьте здорові! Оточуйте себе прекрасним!

  •   Живіть у гармонії зі світом, що вас оточує! 

 

  Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»