Фото без опису

Не випадково збирання дикорослих грибів порівнюють з «прогулянкою замінованим полем». На жаль, сумна статистика отруєнь грибами зобов’язує нагадувати про надзвичайну обережність при збиранні та використанні цих дарів природи.

Випадки отруєнь, спричинених дикорослими грибами серед мешканців територіальної громади, востаннє реєструвались ще у 2020 році.

Але, нещодавно надійшло екстрене повідомлення з таким діагнозом. Хворий був госпіталізований в реанімаційне відділення.

При проведенні епідеміологічного розслідування встановлено, що причиною термінового звернення за медичною допомогою стали консервовані дикорослі гриби ще минулорічної осінньої заготовки.

За даними науковців в Україні нараховується понад 70 видів отруйних грибів. Крім того,  навіть їстівним грибам притаманна здатність накопичувати в собі всі токсичні речовини, що знаходяться в довкіллі, яке їх оточує.

Крім того, молоді екземпляри опеньок, сироїжок, маслюків вважаються небезпечними, бо саме під них може маскуватись бліда поганка, смертність від якої сягає до 90%.  Перші ознаки можуть нагадати про отруєння вже навіть через 30 хвилин після вживання грибів (нудота, блювання, пронос). Підступність недугу в тому, що після цього може наступити період «тимчасового благополуччя», коли симптоми отруєння зникають, але в печінці вже відбуваються процеси патологічних змін, що приводять трагічних наслідків.

А тому при найперших проявах нездоров’я або навіть сумніву щодо безпечності спожитих грибів, щоб не упустити так зване правило «золотого часу», негайно звертайтесь за медичною допомогою. 

На завершення варто застерегти про те, що консервування грибів в герметично закупорену тару, є вкрай небезпечним. Адже, це ще один невиключений ризик виникнення найважчого харчового отруєння під назвою «ботулізм».

Соління, маринування, сушіння, і лише кожного виду окремо, вважаються найбільш безпечними способами переробки цих дарів природи або «рослинного м’яса», як  прийнято ще називати гриби.

Просимо не нехтувати застереженнями медиків про те, що гриби хоча смачний та поживний продукт, але одночасно він несе у собі дуже високий ризик не тільки для здоров’я, але і життя.

 

  Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПЗ МОЗ України»