Фото без опису

У Житомирському районі тривають заходи в межах інтерактивного івенту «Стежка ментального здоров’я», ініційованого Координаційним центром підтримки цивільного населення при Житомирській ОВА.

За організації  Житомирської районної військової адміністрації такі заходи 4 січня відбулися ще у трьох громадах – Станишівській, Глибочицькій та Новогуйвинській.

Місцем тематичної локації у селі Станишівка став центр культури, дозвілля та спорту  сільської ради, де для охочих практикуючі психологи Вікторія Івчук і Наталія Гейна провели тренінг щодо психологічної самодопомоги.

«Проблема захисту та підтримки ментального здоров’я постала особливо гостро після початку повномасштабної війни. Усі ми це чудово розуміємо. Разом з тим усвідомлюємо і необхідність потурбуватися про свій психоемоційний стан, за потреби – звернутися до фахівців, аби навчитися зберігати душевну рівновагу, стресостійкість, налаштуватися на позитив. Дбати про ментальне здоров’я як необхідну складову життєдіяльності людини так само важливо, як берегти здоров’я фізичне», – підкреслив начальник Житомирської РВА Юрій Тарасюк, який разом зі своїм першим заступником Сергієм Кириченком також взяв участь у тренінгу.

Учасники заходу опановували прості техніки володіння своїм емоційним станом на прикладах різних психологічних вправ, отримали фахові рекомендації, як позбутися панічних атак та ефективно долати стресові ситуації, відчуття безнадійності й роздратованості. 

На наступній локації – у селі Глибочиця, головний спеціаліст відділу освіти, культури, молоді та спорту сільської ради Євгенія Сімчук, директор Глибочицького ЗДО Юлія Кобернюк, практичний психолог місцевого ліцею Галина Глушенко поділилися з представниками Житомирської РВА своїми напрацюваннями у сфері ментального здоров’я, насамперед у дитячих колективах, у закладах культури. Принагідно зауважили на необхідності залучати до проведення соціально-психологічних заходів не лише шкільних психологів, а й інших фахівців такого профілю.

У Новогуйвинській громаді проблема психоемоційного розвантаження вирішується шляхом поєднання приємного з корисним. Так, приміщення публічної бібліотеки Новогуйвинської селищної ради вже давно стало осередком добрих справ. Тут діє клуб «За покликом душі», члени якого – люди поважного віку – роблять свій внесок у майбутню перемогу, виготовляючи окопні свічки, «кікімори» для українських оборонців. Виконують це з любов’ю, теплом і від щирого серця, – розповідає, демонструючи їхню роботу, директор бібліотеки Тамара Підпокровна.

 

Поруч – більярдна кімната, де збираються охочі відволіктися від повсякденності, зняти нервову напругу і просто релаксувати.

А в центрі культури та творчості Новогуйвинської селищної ради відведено приміщення, в якому люди, здебільшого вимушені переселенці, плетуть маскувальні сітки.

Крім допомоги нашим захисникам, переконаний директор центру Володимир Хмельницький, така колективна діяльність є своєрідною формою спілкування, психологічного розвантаження, взаємопідтримки та соціалізації.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису