Фото без опису

Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Житомирській області нагадує про небезпеку занесення і розповсюдження однієї з небагатьох  найнебезпечніших інфекцій – пташиного грипу. Останнім часом в Україні почастішали випадки захворювання птиці на грип.

      Протягом першої половини січня цього року на території України підтверджено три випадки захворювання  птиці на грип типу А.

       Встановлено захворювання грипом птиці у місцях скупчення дикої та синантропної птиці у Рівненській області, Рівненському районі, Корнинській сільській раді, осушувальна система «Загороща». підтверджено грип птиці у свійської птиці (кури) у селі Товста, Сумського району Сумської області; у свійської птиці (кури, качки) в селі Новий Стародуб, Петрівської територіальної громади, Олександрійського району, Кіровоградської області.

     Грип птиці — висококонтагіозна хвороба, що характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання і травлення.

     Збудник хвороби – РНК-геномний вірус, який у диких птахів не викликає масового захворювання та важких симптомів, проте, серед домашньої птиці може викликати гострий перебіг захворювання та загибель.

     Шляхи передачі та розповсюдження:

  • Мігруючи, перелітні птахи переносять вірус у нові місця.
  • Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем.
  • Зараження домашньої птиці відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами або тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями.
  • Поширення інфекції серед птахів збільшує ймовірність прямої її передачі людям при безпосередньому контакті з інфікованими (або мертвими) дикими (або свійськими) птахами або через заражену землю та воду.
  • Мігруючі водоплавні птахи – основне джерело вірусу в природі, вони є резервуаром вірусу та менш чутливі до інфекції.

     Клінічні ознаки:

  • Загальні для всіх видів птахів: відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт.
  • У курей: ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.
  • У водоплавних птахів: нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.

Алгоритм дій власників птиці при виявлені ознак захворювання: при ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі, необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби у вашому районі або лікаря ветеринарної медицини, який обслуговує ваш населений пункт.

     Лікування не розроблене та недоцільне.

Для профілактики інфекційних захворювань птиці необхідно:

  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки за наявності ветеринарних супровідних документів;
  • з метою проведення необхідних профілактичних заходів, інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • дотримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу домашньої птиці поза межами дворової території);
  • утримувати птахів різних видів окремо;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, особливо водоплавною, і синантропними птахами;
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо);
  • забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
  • не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території утримання птиці;
  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінювати одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках);
  • для специфічної профілактики використовують атенуйовані або інактивовані вакцини.

    При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити територіальний орган Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби)  або лікарю ветеринарної медицини, яка обслуговує ваш населений пункт