Фото без опису

Аналізуючи епідемічну ситуацію по грипу та гострих респіраторних вірусних інфекціях за минулорічний епідемічний сезон слід наголосити, що в порівняні з 2022 роком серед жителів територіальної громади поширеність недуги виросла майже наполовину: кількість випадків в 2022 році – 3017, 2023 році – 4406.

Якщо в 2022 році випадки інфікувань більше реєструвались серед дорослого населення, то в минулорічному епідемічному сезоні хвороба частіше не обминала дітей. Найвищою була захворюваність у віковій категорії від 5 до 14 років. Натомість, число випадків гострої коронавірусної інфекції (КОВІД-19), суттєво зменшилась (375 випадків за минулий рік, проти 1983 за 2022 рік).

В минулорічному епідсезоні (січень перша половина травня) грип було діагностовано лише у 36 хворих, а протягом осінньо-зимового підйому таких випадків взагалі не значилось. Разом з тим, станом за першу половину поточного місяця грип підтверджено, в тому числі лабораторно, вже четверо хворим.

У зразках біологічного матеріалу, що досліджувався у вірусологічній лабораторії Житомирського обласного центру контролю та профілактики хвороб, виділено два типи вірусів грипу, що вже циркулюють на адміністративній території. За аналогічний період минулорічного січня захворюваність на грип була вищою в понад три рази.

Не дивлячись на застереження медиків про те, що масова вакцинація є надійним засобом профілактики грипу, за весь перед епідемічний сезон, щепленнями було охоплено лише 65 мешканців територіальної громади. В їх числі 43 медичних працівники, троє дітей до 5-ти річного віку, решта - віднесені до категорії інших.

На завершення, в черговий раз варто застерегти про активізацію епідемічного процесу. Прогнозувати підйом складно, але у минулому році піковим щодо поширеності грипу та ГРВІ став березень місяць (близько 700 випадків).

 

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України».