Фото без опису

З новорічним календарем збігається у часі перший тиждень щорічного чергового епідемічного сезону розповсюдженості гострих респіраторних вірусних інфекцій та грипу. Хоча для цієї групи інфекційних захворювань характерні клінічні ознаки є дуже схожими, але перехресного імунітету між ними не виникає.  

Шляхи поширення цих інфекцій та їх профілактика також одинакові. Натомість, періодична змінюваність вірусів та значний ступінь контагіозності є основними чинниками епідемічної розповсюдженості їх.

ГРИП - високо заразне вірусне захворювання, яке надає великої шкоди здоров’ю. Він дуже небезпечний своїми ускладненнями та ризиком смерті. Найчастіше недуг нагадує про себе в холодну пору року. Саме в цей час погіршується провітрювання приміщень, а значне переохолодження нетренованого організму призводить до порушення його теплообміну та зниження опірності.

Поширюється вірус грипу через повітря, з краплинками слини та слизу, не виключається також контактно-побутовий механізм інфікувань. Розмножується на слизових оболонках верхніх дихальних шляхів. Хвора людина стає заразною з появою вже найперших ознак недуги і складає небезпеку для оточуючих до повного одужання (в межах 7 днів). Підвищення температури тіла до 38 С і більше градусів, біль у горлі, м’язах, нежить – це найперші ознаки з-за яких вже потрібно залишатись вдома, зателефонувати сімейному лікарю з метою отримання рекомендацій щодо тактики, пов’язаної з подальшим лікуванням.

З метою недопущення розповсюдженості хворий (навіть у легкій формі) не повинен відвідувати місця масового скупчення людей. Для нього необхідно виділити окрему кімнату або хоча би ізольований куток, відгороджений ширмою чи простирадлом. Посуд, рушник, мило та інші предмети побуту також мають бути індивідуальними, по можливості разового використання. Окреме миття посуду хворого та знезараження його окропом є обов’язковим. Підлогу, меблі, інші предмети побуту в кімнаті щоденно слід протирати не лише вологою ганчіркою, але й дезінфікувати.

Часте провітрювання приміщення, але до температури не нижче 18 С, також згубно діє на віруси цієї пошесті.

Особам, які доглядають за хворим варто суворо дотримуватись особистої та респіраторної гігієни: масковий режим, із заміною маски через кожні 4 години, ретельне миття рук, по можливості - контакт на відстані не менше одного метра. Одночасно про ці заходи попередження поширення зарази, повинен пам’ятати і хворий.

В людський організм збудник потрапляє через рот, ніс та очі, яких ми час від часу торкаємося забрудненими руками.

Розповсюдженість інфекції в організованих та інших трудових колективах, а відповідно і захворюваність в них, є найвищою. Про дотримання комплексу рекомендованих протиепідемічних міроприємств повинні дбати керівники навчально-виховних, соціальних та інших закладів, особливо з цілодобовим перебуванням у них людей, а також усі роботодавці, незалежно від форми власності та способу господарювання.

Варто наголосити, що віруси грипу здатні залишатись активними впродовж щонайменше години, після перебування у приміщені хворої людини.

Про це слід пам’ятати окремим хворим, схильним проявляти «геройство» в плані того, що дозволять собі приходити на робоче місце, завдаючи подвійної шкоди (собі особисто та своїм колегам, заражаючи їх).

ВАКЦИНАЦІЯ – найефективніший засіб захисту від грипу. Особливо актуальним такі щеплення є для людей, які належать до групи ризику, а це: діти до 5-ти річного віку, вагітні жінки, особи у віці 65 років та старші, хворі за серцево-судині недуги, діабет, з хронічними захворюваннями легень, іншими хронічними тяжкими станами або надлишковою масою тіла.

Медичні працівники, вихователі, вчителі, продавці, водії громадського транспорту та усі, хто працює в місцях з масовим перебуванням людей також відносяться до професійних груп ризику. У них практично відсутня можливість уникнути контакту з хворими. Тому саме для цих категорій професій, особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контрою та профілактики грипу.

Вірус грипу хоча і небезпечний, але не всесильний. Попередження зараження ним можливе, але з-за умови дотримання перерахованих вище простих речей.

 

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»