Фото без опису

Зазвичай з пізньої осені та до весни триває опалювальний сезон. Саме в цей час у більшості будинків повітря стає сухим. В результаті починають тріскатись і розсихатись меблі, деформується підлога, крім того надто сухе повітря також несприятливо впливає і на людей. Зокрема, погіршується стан слизових оболонок очей, дихальних шляхів, шкіри, знижується імунітет. Особливо чутливі до перепадів вологості діти. Від надмірного сухого повітря немовлята та малюки стають неспокійними, погано сплять, у них можуть виникати ознаки утрудненого дихання. Потерпають від цього кімнатні квіти та домашні тваринки.

Головними винуватцями занадто сухого повітря зазвичай слугують опалювальні прилади та кондиціонери. Для боротьби з їхнім таким побічним впливом, фахівці радять використовувати спеціальні пристрої-зволожувачі.

У житлових приміщеннях нормою вважається відносна вологість від 40 до 60%. Для її точного визначення використовуються гігрометри, але такі якісні прилади коштують недешево. Проте за допомогою склянки з водою можливо орієнтовно, в домашніх умовах, визначити наскільки сухим є повітря. Для цього слід набрати склянку холодної води, поставити її в холодильник на декілька годин (для зниження температури в ній до 3-5 С), потім охолола ємкість заноситься у приміщення, ставиться подалі від джерел тепла та ведеться спостереження за змінами, що відбуваються з водою.

  • Якщо поверхня склянки спочатку вкрилась конденсатом і запотіла, а потім протягом 5-10 хвилин висохла повністю, то повітря у приміщенні дуже сухе.

  • Якщо за вище вказаний проміжок часу, на її стінках утворились великі краплі конденсату, що почали стікати по стінках, то повітря в оселі дуже вологе.

  • А якщо протягом 5-10 хвилин поверхня склянки не висохла, але й «не потекла», то повітря у приміщенні середньої вологості.

Одночасно про надто сухе повітря свідчать наступні чинники: у хворих на астму або інші алергійні захворювання можливе значне погіршення стану здоров’я. Одяг починає «битися струмом» від накопичення статичної електрики, а у повітряному просторі приміщення помітні велика кількість пилу.

Як підвищити вологість у кімнаті? Найпростіший та доступний метод - якомога частіше й довше провітрювати приміщення. Крім того, регулярно робити вологе прибирання, особливо у кімнатах, в яких найбільше перебувають діти.

 Постійну процедуру зволоження ефективно доповнить ємкість, наповнена водою, яку ставлять поблизу опалювальних пристроїв. До того ж народні цілителі радять додавати у таку воду цедру лимона або хвойні голки. В таких випадках крім простого зволоження, повітря насичуватиметься фітонцидами, які слугують захисником від шкідливих бактерій. 

Зелений куточок з акваріумом – чудовий спосіб не лише підвищити вологість у кімнаті, але й гарні умови приємного затишку для відпочинку та розслаблення всієї родини.  Прозорий келих або ваза з декоративними наповнювачами і водою на вікні також можуть бути використаними, як простий зволожувач.

 

Пам’ятайте! Створення оптимального мікроклімату в оселі – прояв турботи про здоров’я власне і ваших близьких.

  Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України» .