Фото без опису

Саме так доступно можна охарактеризувати інсульт, хворобу, що в більшості виникає раптово та першочергово проявляється: онімінням нижньої губи, неможливістю поворухнути рукою, підняти плечі або вимовити якесь слово.

Надання кваліфікованої медичної допомоги, у таких випадках, на вагу золота. Лікування найдієвіше, коли воно розпочате у перші 3-6 годин, а тому терміново викликайте «швидку», адже вчасна доставка хворого до лікарні, ультразвукова діагностика (УЗД) судин головного мозку, комп’ютерна томографія, а головне - негайно розпочате лікування - складові уникнення трагічних наслідків.

Багато хто вважає, що інсульт - це крововилив у мозок, насправді він трапляється переважно у 25-30% випадків. Решта інсультів-ішемічні, вони виникають як наслідок утворення тромбу, що закупорює артерію, яка живить головний мозок. Зрозуміло, чим швидше його усунути, тим менше постраждає мозок.

Як вчасно розпізнати інсульт та відповісти на запитання, чи це саме він? Якщо людина починає відчувати оніміння або слабкість у руці чи нозі з одного боку, не треба чекати, що такий стан може пройти сам . Для досконалішої самодіагностики попросіть хворого :

 - посміхнутись і поспостерігайте чи є асиметрія (перекошене обличчя);

 - підняти та протягом 5 секунд потримати обидві руки. При паралізації хворий не зуміє цього зробити, а при парезі (зниження м’язової сили) руку підніме, але не зможе втримати;

 - хай потерпілий вимовить багато слів з літерами Р («тридцять три», тощо) - при інсульті у його роті виникає відчуття «каші» або мова зникає зовсім;

 - сильний головний біль, погіршення зору – це також клінічні прояви, характерні для інсульту.

 Що роботи, якщо це інсульт? Хворого покласти на бік, поміряти артеріальний тиск, викликати невідкладну допомогу і ніякої самодіяльності без рекомендацій лікаря, не забуваючи при цьому, що дорога кожна хвилина.

 ПРОФІЛАКТИКА: знизити ризик інсульту допоможуть наступні рекомендації:

  • Будьте фізично активними;
  • Припиніть вживання алкоголю та киньте курити;
  • Правильно харчуйтесь та тримайте свою вагу в нормі;
  • Контролюйте цукор крові та холестерин;
  • Щоденно вимірюйте свій кров’яний тиск та підтримуйте його нижче  140/90 мм ртутного стовпчика.

Крім того, варто ретельно виконувати рекомендації лікарів. Хворим на гіпертонію, не слід  забувати про вживання ліків, прописаних з метою нормалізації артеріального тиску та препаратів, що розріджують кров, при показниках холестерину вище допустимих.

В харчовому раціоні повинно бути менше солі та тваринних жирів, більше риби, овочів, рослинних олій.

 Біг, прогулянки на свіжому повітрі, плавання, посильна фізична праця, легка зарядка - це також дієві чинники, що знижують ризики інсульту.

Більше 80% інсультів можна уникнути. Аби не стати наступною жертвою, варто не лише пам’ятати, а й суворо дотримуватись рекомендацій медиків.

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПЗ МОЗ України»