Фото без опису

«Зуби - дзеркало здоров’я нашого організму» - так казали давні греки. Від красивої білосніжної посмішки навряд чи хто відмовиться. А для того, щоб її мати, потрібно старанно доглядати за зубами і коли вже настала необхідність, вчасно відвідувати лікаря та виконувати всі його настанови й рекомендації.

Полоскання – перша допомога, коли кровоточать ясна. Відвари з трав: кропиви, подорожника, календули, звіробою – стануть у пригоді при таких станах.

Пародонтоз – лікуємо не лише ротову порожнину, але й увесь організм, адже це захворювання, чинниками якого можуть бути: ендокринна патологія, захворювання шлунково-кишкового тракту, порушення обміну речовин. Першочерговим має бути звернення до сімейного лікаря, який визначиться з тактикою подальшого медичного забезпечення.

Зубний біль – реакція організму на захворювання. Необхідно відвідати стоматолога, не відкладаючи «на завтра».

 Шкідливі звички або спадковість: правильний чи неправильний прикус –визначить лікар. Неправильний може бути спадковим, набутий - результатом довгого годування соскою або спричинений хронічними захворюваннями дихальних шляхів та шкідливими звичками: закушування верхньої чи нижньої губи, смоктання пальців, тощо.

 Зубні пасти – їх існує великий арсенал. Кожна людина в змозі самостійно та індивідуально підбирати засіб для гігієни порожнини рота за запахом, консистенцією чи складом. Пасти, які містять кальцій та залізо краще підходять до чутливих зубів, що частіше реагують на холодне, солодке чи кисле. Для міцних зубів з жовтуватим відтінком, можна використовувати відбілюючі пасти, а за кровоточивості ясен - з вмістом трав.

Дітям до 3-х років радять чистити зубки лише щіточкою з водою, а після цього віку, навчати малюка користуватись пастою, яка буде йому до вподоби. Основне роботи це вміло, не нав’язливо, щоб прищепити дитині повагу до правил особистої гігієни.

Стосовно вживання солодощів дітьми. Забороняти їсти їх не варто, але вживати у міру та привчати після кожного ласування ними споліскувати рот чистою водою.

 Нездорові зуби нерідко можуть провокувати збільшення підщелепних лімфовузлів. У таких випадках показана негайна консультація лікарів: отоларинголога та стоматолога.

 Дітей, з метою належного формування щелепно-ліцевої ділянки, варто також змалку привчати до самостійного жування.

Споживання молочних продуктів в асортименті, збагачує організм, особливо дитячий, збалансованим мінеральним складом корисним і для зубів.

Вагітним – особливий догляд за зубами, адже саме в цей період відбувається гормональна перебудова організму, яка в кожної жінки проходить по-різному, в тому числі, і зі змінами з боку порожнини рота. Зуби стають чутливими до подразників, ясна можуть набухати, кровоточити. В цей період, як ніколи, жінка повинна з повагою поставитись до виконання правил гігієни ротової порожнини та раціонально і збалансовано харчуватись. Адже від цього залежить не лише власне здоров’я, але і її майбутньої дитини. До того ж, саме стоматолог зможе надати потрібну медичну допомогу, правильні рекомендації та визначиться з періодичністю наступних оглядів з метою профілактики.

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ:

  • після кожного прийому їжі видаляйте її залишки зубочистками або зубними нитками (флюсами).

  • намагайтесь після їди поласувати яблуком або жувальною гумкою.

  • зуби чистіть двічі на день: вранці – після сніданку, ввечері – перед сном.

  • вживайте побільше риби, овочів, фруктів, молока та інших молочно-кислих продуктів.

  • стоматолога відвідуйте не рідше чим двічі на рік.

ПАМ’ЯТАЙТЕ ! Красу щасливої посмішки –дарує с т о м а т о л о г ! 

 До речі, саме у цю ж дату відзначається Міжнародний день стоматолога. Щиро вітаємо усіх, хто присвятив свою трудову діяльність саме цьому фаху та бажаємо плідної праці.

 

Любарське відділення ДУ « Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»

Фото без опису