Фото без опису

15 лютого на майданчику офіційного медіа-центру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо епідемічної ситуації в області.

 Подаємо текст виступу на брифінгу виконувача обов’язків генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Івана Киричука.  

 «Від початку епідсезону, тобто з жовтня 2023 року, на грип та інші гострі респіраторні інфекції в області захворіло 164414  осіб, в тому числі 94699 дітей у віці до 17 років. Діти у віковій структурі хворих складають 57,6% .

 Показник захворюваності на гострі респіраторні інфекції, включно із COVID-19, на 6-му тижні поточного року знизився з 1159,8 до 1057,2 на 100 000 населення, перевищення епідемічного порога розрахованого для області, зменшилось з 101 до 83% відповідно.

 Епідемічний поріг перевищено в усіх 4-х районах області. Найвищі рівні захворюваності відмічаються в Житомирському та Бердичівському районах. 

 Серед захворілих 54% - діти до 17 років, відмічається зниження захворюваності на 11%, що пов’язано з запровадженням обмежувальних заходів  в організованих колективах.

 Питома вага госпіталізованих серед захворілих  залишається майже незмінною та коливається в межах 2-3 %. 71% госпіталізованих – діти до 17 років.

 Вакциновано проти грипув області3533осіб. На початку лютого в область надійшло 540 доз вакцини проти сезонного грипу для проведення  вакцинації осіб з груп ризику: 

  1. Медичні працівники.

2.Вагітні.

3.Літні люди 60 +.

4.Люди із хронічними захворюваннями.

5.Люди з онкологічними захворюваннями.

На минулому тижні з цих груп вже щеплено 267 осіб,і на протязі поточного тижня щеплення цією вакциною визначених  на місцях контингентів продовжується.

 Районні відділи ОЦКПХ продовжують інформувати керівників територіальних громад про результати щотижневих моніторингів захворюваності населення на грип та гострі респіраторні  вірусні інфекції - для прийняття рішень щодо запровадження обмежувальних заходів в окремих навчальних закладах та організованих дитячих колективах локально в залежності від епідситуації.

 Станом на 12 лютого обмежувальні заходи запроваджені в усіх районах області, а саме:

  • -  В Житомирському районі переведено на дистанційне навчання 39 закладів середньої освіти, окремо 90 класів та 3 заклади дошкільної освіти;

  • - В Бердичівському районі на дистанційному навчанні 16 закладів середньої освіти, в тому числі всі 15 закладів Бердичева та 5 класів;

  • - В Коростенському районі на дистанційному навчанні 18 закладів середньої освіти, окремо 4 класи, 29 заклади дошкільної освіти та 2 групи  в окремих дитячих садках;

  • - В Звягельському районі на дистанційному навчанні 5 закладів середньої освіти, окремо 44 класи та припинено навчання в 5 дитячих садках.

 Керівникам закладів освіти необхідно продовжувати щоденний моніторинг відвідуваності учнями освітнього процесу із з’ясуванням причини їх відсутності. У разі виявлення 50% відсутніх дітей з приводу захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції в одному класі або високій захворюваності у 20% класів навчального закладу - невідкладно інформувати органи місцевого самоврядування для прийняття рішень про введення обмежувальних заходів.

 Незважаючи на те, що захворюваність населення на COVID-19 має тенденцію до зниження рівнів впродовж епідемічного сезону,в області зареєстровано 27 летальних випадків внаслідок COVID-19. 

В області щеплено від COVID-19 від початку компанії 1046918 осіб, в т. ч. 1 дозою – 483997, 2 дозою – 455809, додатковою -1035, першою бустерною – 93408, другою бустерною – 12669 осіб. Вакцина в наявності є в усіх центрах первинної медичної допомоги. Тому ми радимо людям, які не мають щеплень проти COVID-19, пройти рекомендований курс вакцинації, а також людям 60+ та з хронічними захворюваннямиотримати 2-гу бустерну дозу вакцини   проти COVID-19 в пунктах щеплення за місцем проживання.

 Ще раз нагадуємо всім громадянам прості заходи  з попередження зараження грипом та іншими гострими респіраторними інфекціями: 

 - уникайте контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;

- обов`язково використовуйте маску в разі захворювання на ГРВІ, при відвідуванні торгових центрів, ринків, лікувальних закладів, в громадському транспорті;

- уникайте місць великого скупчення людей;

- часто провітрюйте свої житлові приміщення;

- часто мийте руки з милом;

- не торкайтеся очей, носа, рота немитими руками;

- уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;

- дотримуйтесь кашлевого етикету-прикривайте ніс і рот під час чихання або кашлю.

 Шановні громадяни! Виконуйте ці прості заходи профілактики гострих респіраторних інфекцій та бережіть своє здоров`я!»

 Відео брифінгу: https://oda.zht.gov.ua/news/na-majdanchyku-ofitsijnogo-mediatsentru-zhytomyrskoyi-ova-vidbuvsya-bryfing-shhodo-epidemichnoyi-sytuatsiyi-v-oblasti/

 

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»