Фото без опису

Від початку чергового епідемічного сезону (з жовтня 2023 року) серед жителів Любарської територіальної громади зареєстровано 3322 випадки грипоподібних інфекцій, з них КОВІД-19 – 162, грипу – 69. Загальна кількість госпіталізованих хворих по причині виникнення ускладнень 172 або 5,2% від числа усіх, хто звертався за допомогою у медичні заклади.

Із загального числа звернень до медиків, більше їх реєструвалось від дитячого населення віком від 0 до 17 років – 1789 осіб або майже 54 відсотки. Найвищою спостерігалась захворюваність у віковій категорії від 5 і до 14 років, а підлітки хворіли найменше.

Серед дорослих найбільше випадків інфікувань відмічалось у працездатних осіб віком 30-64 роки, а найменше  з числа молодого покоління від 18 і до 30 літ.

Варто зазначити, що також люди вже поважного віку (65 і старші) мабуть відповідальніше відносились до запобіжних заходів, а тому, скоріше що їм вдавалося розминатись зі збудниками цих інфекцій краще, чим іншим категоріям з числа дорослого населення.

Якщо протягом січня епідемічна ситуація на території громади залишалась відносно стабільною, то за першу декаду лютого почалась прослідковуватись тенденція щодо її загострення. Піковими слід рахувати шостий-восьмий тижні цьогорічного епідсезону (з 02 по 23 лютого), коли чисельність випадків, в порівняні з останнім моніторинговим тижнем січня відповідно зростала на 74,2, 87,5 та 76,4 відсотки. Хоча протягом дев’ятого тижня (станом на 01.03.) число звернень з приводу хвороби вже склало 189, але заспокоюватись рано. Варто застерегти, що якщо протягом січня недуга заставила потрапити на лікарняне ліжко лише 37 хворих з ускладненим перебігом, то в лютому їх кількість виросла до 86.

З метою недопущення розповсюдженості інфекції в організованих дитячих колективах виникла потреба в застосуванні певних обмежувальних заходів в школах та дитячих дошкільних закладах. Так, на дистанційне навчання було переведено більшість закладів шкільної та дошкільної освіти. Станом на 01 березня такі обмеження ще були поширеними на окремі класи Мотовилівського ліцею.

Всього з початку епідсезону проти грипу вакциновано 76 мешканців територіальної громади, з них медичних працівників 50 (професійна груп ризику). За лютий місяць щеплення отримали 11 осіб.

Розслаблятися ще дуже рано. Офіційно епідемічний сезон завершиться лише 20-им тижнем року, а це скоріше ближче до третьої декади травня.

Не забувайте  вірус грипу завжди небезпечний! З офіційних повідомлень, в області мають місце випадки смертності, спричинені ускладненнями, як від грипу, так і КОВІД-19.

Пам’ятайте про небезпеку, будьте обачними та не нехтуйте основними правилами профілактики, на яких ми вже неодноразово загострювали вашу увагу.

 

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПЗ МОЗ України»