Фото без опису

Чи задумувались Ви коли-небудь що таке сон? За науковим визначенням, це особливий функціональний стан мозку і всього організму людини, для якого характерним є гальмування активної взаємодії з навколишнім середовищем. А по простому - засинати, щоб відпочити.

Для гарного самопочуття дуже важливо дотримуватись правильного режиму сну. Доведено, що дуже тривалий або дуже короткий сон викликає зростання ризику ранньої смерті. Спати дорослій людині рекомендовано не менше 7 год, але чим триваліше вона працює, тим більше повинна відпочивати для пропорційного відновлення втраченої енергії.

За звичкою засипання одні люди нагадують жайворонків: рано лягають і з досвітом вже встають, інші – сови, бо до ночі активні, а прокидаються запізно. Це не вважається медичним порушенням, а є характерною особливістю індивідуума.

Одні люди засинають легко та без напруги, у інших - з цим є проблеми, а тому частенько їм не спиться або сон не приносить почуття відпочинку та задоволення. На жаль, це не примхи.

Існують спеціальні наукові установи, які не лише вивчають сон, його порушення та відхилення від норми, але й розробляють рекомендації й лікувальні препарати. То ж варто дослухатись до їхніх порад.

Перш за все не слід економити час за рахунок сну. Достатньої тривалості сон необхідний для підтримання працездатності на високому рівні. Хоча майже третину свого життя ми витрачаємо на сон, але намагатись усе встигнути за рахунок сну не варто, бо ризикуєте в «подарунок» отримати безсоння. Недарма кажуть, що краще переїсти, чим недоспати.

Лягати треба в один і той же час, бажано до 24.00, бо сон після опівночі менше дієвий. Перед сном не варто вживати їжу та не допускати великого розумового напруження, а от прогулянки на свіжому повітрі лише на користь.

Інститутом геронтології проводились опитування літніх людей. Цікаво, що більшість з них вечеряли не пізніше 18.00 і до ранку їхній шлунок відпочивав, як і весь організм. В результаті, вони дожили до 90-100 річного віку і довели, що одним з важливих чинників довголіття є якісний та тривалий сон.

Лягаючи спати не терзайте себе негативними думками, невдалими вчинками, не прокручуйте свій день, не зосереджуйтесь на якихось проблемах, краще згадайте щось гарне. Лише позитивні емоції, добрий настрій значною мірою сприяють швидкому засипанню. Для найкращого сну кімната має бути добре провітрена, вологість повітря в ній помірною.

Спати треба у зручній позі, бажано на правому боці. Подушка має бути не дуже велика, щоб не згиналася шия.

Думки, спрямовані на саморегуляцію та самонавіювання відволікають мозок від непотрібних збуджувальних роздумів та неприємних спогадів. Відчуття спокою та приємного відпочинку гальмують психічну діяльність і створюють умови для настання сонливості. Відтак людина засипає швидко, спить міцно, повною мірою відновлює сили та працездатність, прокидаючись у призначений час бадьорою, з відновленими силами і бажанням плідно працювати вдень.

Людина, яка не виспалась, не помічає краси довкілля, що її оточує та й день грядущий не приносить повної радості.

Однією з причин порушення сну може бути підвищений артеріальний тиск, а тому про це потрібно постійно пам’ятати і не забувати вживати ліки, призначені лікарем.

В той же час, безсоння або вимушене недосипання, пов’язані з режимом роботи та великою завантаженістю можуть викликати не тільки фізичну втому, але й спровокувати збільшення ваги тіла, розвиток цукрового діабету та гіпертонічної хвороби.

Також науково доведено, що жінкам потрібно спати довше, адже в усьому природа нагородила чоловіків більшою силою та витривалістю.

Люди похилого віку часто погано сплять уночі і тому дрімають протягом дня, а тому з цим треба боротися, намагаючись щоденно зайняти себе чимось корисним, щоб виникало почуття втоми, але не надмірне, тоді й нічний сон буде глибоким та рівним.

Тож бажаємо усім здорового сну, який відновлюватиме енергійну здатність кожної клітинки та стане джерелом бадьорості, гарного настрою, працьовитості та довголіття.

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»