Фото без опису

Згідно до проведених підрахунків за 70 років життя людина в середньому споживає (в тонах): води трохи більше 50т, вуглеводів – в межах 10т, білків – понад 2,5т і лише мінеральних солей 200-300 кг.

Кількість мікроелементів обраховується мікрограмами. Якщо добова потреба нашого організму в йодові складає 100-200 мкг, то за семи десяти річний вік – це лише 5 грамів або одна чайна ложка. Натомість, його нестача зумовлює тяжкі наслідки. Дефіцит йоду є найпоширенішою причиною розумової відсталості, ендемічного зобу та інших захворювань щитоподібної залози.

В людському організмі міститься 25-50 мг йоду, з них 8-10 мг – саме у цій залозі. Коли цього елемента не вистачає робота її розладнується, залоза збільшується, набрякає, не може достатньо виробляти гормонів, які «відповідають» за нормальний розвиток мозку та нервової системи.

Чи відчуває людина дефіцит йоду? Скоріше навіть не здогадується, але саме через це заявляє скарги на постійне нездоров’я, хронічну втому, недосипання, емоційне виснаження від усього, що її оточує. Але, найгрізнішим наслідком нестачі гормонів щитоподібної залози є кретинізм – незворотна та невиліковна хвороба з уповільненням психічного, розумового, фізичного розвитку дитини та глухонімотою.

Чому виникає нестача йоду? У природі, здебільшого, йод міститься у морській воді. Основна кількість його в людський організм потрапляє з їжею. Найбільше йоду в морепродуктах (риба, водорості, капуста-ламінарія). Риб’ячий жир також має певні запаси цього мінералу, а тому, у свій час батьки ним поїли дітей, захищаючи не лише від рахіту, але й від хвороб, зумовлених йододефіцитом. Також йод міститься у молоці, яйцях, м’ясі, натомість овочі, фрукти, зернові ним не багаті.

Проблема йодної нестачі давня, як сама людська цивілізація. Досі ендемічний зоб вважається основним її проявом.

Але, як засвідчують дослідження, перелік недугів, спричинених нестачею йоду, розширюється. Адже порушення роботи ендокринної залози завдає удару по всіх системах організму. Від збалансованої роботи щитоподібної залози залежить захворюваність на алергію, анемію, апатію, атеросклероз, безсоння, гіпертонію, гіпотонію, депресію, старіння шкіри, імпотенцію, ожиріння, ламкість нігтів, нервозність, оніміння кінцівок, ослаблення імунітету, набряки, серцева аритмія, тахікардія, погіршення пам’яті та втома –це не виключені можливі наслідки, що здатен зумовити йодний дисбаланс. Особливо небезпечно впливає нестача йоду в організмі вагітної жінки на розвиток мозку плоду та немовляти.

Як запобігти дефіциту йоду? Універсальним методом профілактики йодозалежних недуг визнано йодовану сіль. 

Чому саме сіль? Бо це єдиний мінерал, який можна додавати у їжу без додаткової спеціальної обробки. Незалежно від пори року, віку, статі та достатку – сіль вживають усі люди. В 5-10 г йодованої солі цього мікроелементу достатньо, щоб покрити добову потребу в ньому.

В 1990 році під егідою ООН йодизацію солі визнано одним із засобів подолання хвороб, зумовлених нестачею йоду. На жаль, природній йододефіцит існує і в Україні. Чим далі від моря знаходиться адміністративна територія, тим менший вміст йоду в землі, воді, рослинах. Погіршила ситуацію і Чорнобильська катастрофа.

ЩО потрібно знати про йодовану сіль?

  • При нагріванні йод випаровується і втрачається у значних кількостях;

  • Дрібка йодованої солі додана щоденно у вже готову страву принесе користь;

  • Зберігає цілющі властивості йодована сіль лише протягом 3-4-х місяців, тому обов’язково слід звертати увагу на дату її виготовлення;

  • Тримати йодовану сіль треба лише у щільно закритій ємкості;

  • Не купувати сіль, що збилася у грудки або лежить на відкритому папері;

  • Враховуючи, що при кип’ятінні йод практично вивітрюється, тому солити страву варто безпосередньо перед подачею на стіл;

  • Для поповнення запасів йоду в організмі варто вживати йодовані салати, а саме: морська капуста, тертий варений буряк, товчений часник, волоські горіхи, молода кропива (попередньо витримана у холодній воді), кріп, щавель, петрушка, варені яйця, заправлені олією, йодованою сіллю та лимонним соком.

На завершення варто нагадати, що ЮНІСЕФ, міжнародна організація, що опікується здоров’ям, розвитком, освітою та захистом прав дітей у світі, наголошує на необхідності посилення йодної профілактики в Україні.

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПЗ МОЗ України»