Фото без опису

Меню для голови або що потрібно робити аби наша пам’ять була у відмінному стані? Насамперед, варто вести правильний спосіб життя. Для цього необхідні: фізична активність, підтримка психологічної рівноваги, гарний сон, адже саме у сні, особливо у першій половині ночі, відбувається процес відновлення пам’яті.

Оскільки головний мозок немає ні рук ані ніг, то він не в змозі самостійно вранці роботи легку гімнастику. Отож розраховувати він може лише на кожного з нас.

По-перше, під час виконання будь-яких вправ відбувається посилення кровообігу у всьому тілі і збагачення крові киснем, що сприяє посиленню обмінних процесів у кожній клітинці мозку.

По-друге, сигнали, що надходять з цього центрального органу керування до м’яза, що працює, стимулюють відповідний відділ кори головного мозку. Тому рівномірно навантажуючи всі м’язи тіла ми тим самим «проробляємо» і свій мозок.

Від неправильного харчування мозок страждає не менше, ніж шлунок. Саме від збалансованої їжі залежить якість пам’яті й тривалість інтелектуального життя. Адже                 мозок складається з так званої, сірої речовини, молекули якої, в свою чергу, містяться саме у їжі.

Ось що особливо необхідне клітинкам мозку для підтримки пам’яті у гарній формі:

ОСНОВНІ ЖИРНІ КИСЛОТИ. Саме з ліпідів-жирів та жироподібних сполук складається третина структури мозку. Якщо їх недостатньо або вони неналежної якості, нейрони погано функціонують і навіть можуть зникати, забираючи з собою і наші спогади. До того ж ці жирні кислоти сприяють розрідженню крові та гарній якості церебральної мікроциркуляції. А чим краще циркулює кров, тим більше поживних речовин потрапляє до клітин мозку. Риб’ячий жир, оливкова, соєва, рапсова, соняшникова, арахісова олії – рахуються основними постачальниками жирних кислот. Розумніше також споживати менше м’яса, але більше жирної риби: оселедець, скумбрія, тунець.

ГЛЮЦИДИ. Це паливо нейронів – цеглинок мозку. Так звані повільні глюциди, які потрібні організму постійно, ми одержуємо з макаронних виробів, картоплі, хліба. «Швидкі цукри» знаходяться у білому цукрі, цукерках, тістечках, але їх надмірне споживання не корисне і також може стати причиною погіршення пам’яті.

ПРОТЕЇНИ. Саме в протеїнах тваринного походження містяться амінокислоти, які організм сам не синтезує і це ще один довід щодо користі споживання риби. Сочевиця, рис, червона квасоля - це той асортимент, що містить протеїни.

ВІТАМІНИ. Беззаперечними лідерами для підживлення мозку та нервової системи вважаються вітаміни групи В і вони відіграють головну роль у процесі запам’ятовування, концентрації уваги та підтримці емоційної рівноваги. Потрібні вони хоча і у скромних дозах, але постійно. Хліб із висівками, сир, горох, квасоля, гречані та інші крупи, горіхи – основні постачальники таких вітамінів.

Серед мінералів та мікроелементів, залізу та магнію відводиться провідна роль. Ось деякі продукти, які є багатими на залізо і магній:

 

Залізо:

  • М'ясо, таке як яловичина, свинина, індичка та курка.

  • Риба, зокрема сардельки, тунець і лосось.

  • Квасоля, сочевиця, горох та інші бобові.

  • Яйця.

  • Зернові продукти, зокрема каші з пшениці, вівса та кукурудзи.

  • Чорний шоколад.

 

Магній:

  • Зелені листяні овочі, такі як шпинат, квасоля, брокколі та листові салати.

  • Горіхи і насіння (гарбуза, соняшнику), мигдаль, фундук і горіхи.

  • Зернові продукти, включаючи цільнозерновий хліб та каші.

  • Банани.

  • Авокадо.

  • Цільні зерна.

Ці продукти можна включити в різноманітні страви, щоб забезпечити організм необхідними поживними речовинами.

 

       Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»