Фото без опису

Щорічно, у кожний другий четвер березня, відзначається Всесвітній нирковий день, ініційований Міжнародним нефрологічним товариством. І це не випадково, адже число пацієнтів з ураженням нирок постійно збільшується. Значна частина з поміж них продовжує жити лише завдяки замісній нирковій терапії (гемодіалізу), а ті, хто не має нагоди одержувати таке лікування, приречені на крайність.

Основне призначення нирок це - видалення отруйних речовин і надлишку рідини з організму. Нирки щодня фільтрують близько 200 літрів крові. Саме вони відіграють важливу роль у підтримці артеріального тиску, утворенні еритроцитів та синтезі кісткової тканини. 

За хронічного захворювання нирок (ХЗН) поступово втрачається основна функція їхнього призначення. На жаль, часто проходить цей процес без видимих проявів. За даними досліджень, що проводились різними країнами, практично один із десяти дорослих, вже має ту чи іншу форму ураження нирок. Саме у людей з хронічним захворюванням нирок набагато частіше діагностується гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, анемії, інсульти та інфаркти.

До того, функція нирок може прогресивно знижуватись, аж до розвитку термінальної стадії - хронічної ниркової недостатності, коли пацієнту вже необхідний діаліз (очищення) або трансплантація нирки.

Не дивлячись на відсутність на ранніх стадія симптомів хронічного перебігу недуги, лабораторна діагностика цього захворювання досить проста. Після вчасно вставленого діагнозу з’являється можливість значно загальмувати прогресування ниркової патології, вживаючи препарати, призначені лікарем та змінюючи дієту й спосіб життя.

Перенесені: гломерулонефрит, пієлонефрит, гіперплазія передміхурової залози, полікістоз та інші спадкові захворювання, також в подальшому, можуть стати причино хронічних захворювань нирок.

Для раннього виявлення порушень функції нирок достатньо проведення певних лабораторних досліджень крові та аналізу сечі.

Профілактика.

Постійне спостереження у сімейних лікарів показане пацієнтам з названих вище груп, віднесених до високого ступеню ризику хронічних захворювань нирок, а також хворим на діабет та гіпертонію. Адже, за результатами спостережень, ризик загинути від ішемічної хвороби серця, цереброваскулярних недугів, уражень периферичних артерій чи серцевої недостатності, вдесятеро вищий саме у пацієнтів з хронічним захворюванням нирок, в порівняні із здоровими людьми. Лікування показане вже на ранніх стадіях встановлення діагнозу.

Про це також слід постійно пам’ятати усім, хто захоплюється цигарками, має надлишкову масу тіла, з обтяжливою спадковістю чи віком понад 50 років.

Крім медикаментозної терапії, канадські науковці довели, що всім відомий горох також може налагоджувати роботу нирок. Виявляється в ньому містяться речовини, здатні позитивно впливати на діяльність, як серцево-судинної системи так і на функцію нирок -адже горох багатий на протеїни та вітаміни і в ньому немає холестерину. В результаті, певна комбінація корисних речовин, що містить горох, спричиняє помітний позитивний вплив на організм людей з підвищеним артеріальним тиском, в яких до того ж порушується функція нирки. А тому, рекомендовано вводити горох у харчовий раціон з профілактичною метою.

Здоровий спосіб життя, помірна фізична активність, суворе виконання усіх рекомендацій лікарів – прості та доступні складові бачити цей світ у яскравих барвах.

 

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»