Фото без опису

Момент пробудження природи створює нам не тільки романтичний настрій, але й проблеми. Він провокує весняне загострення: часті захворювання навесні для певної категорії людей – не рідкість. 

Наш організм, як невід'ємна частина природи, підкоряється  певним  ритмам. Він особливо  реагує на зміну доби і пір року,  підлаштовується до цих змін. На нього впливають також тривалість світлового дня і температура повітря. 

Для весняного сезону характерна різка зміна погоди. Це  досить нестабільний період. Холодно вночі і вранці. Тепло вдень. То світить Сонце, а то зривається  дощ і сніг. За добу погода може змінитися кілька разів. Організм не знає, що йому робити. Він не встигає пристосуватися до такого швидкого руху і миттєво перебудуватися. І він "в шоці"  від цього.

За зиму ми недоотримуємо необхідної кількості вітамінів. Зимові фрукти і овочі містять їх в недостатній кількості або не містять зовсім. Чутливість до хвороб підвищується за рахунок авітамінозу. 

Крім того, мала кількість сонячних днів позбавляє нас вітаміну D, який регулює мінеральний обмін, сприяє  накопиченню кальцію і відповідає за ріст і розвиток кісток. Навесні збільшується світловий день. На тлі цього прискорюються обмінні процеси в організмі. Але оскільки ми відчуваємо дефіцит вітамінів, то одночасно з таким прискоренням  знижується наша опірність  до різного роду інфекцій.

Перепади температур навесні можуть призвести до переохолодження. Ми поспішаємо зняти незручний зимовий  одяг (який вже встиг добряче нам набриднути) і не розраховуємо на те, що температура повітря може різко впасти протягом  півгодини. А імунітет,  який ослабився за холодний період, чуттєво  реагує на будь-які температурні коливання.

Всі ці фактори, разом з нестачею вітамінів, стають причиною загострення захворювань.

Як уникнути загострення

Весняне загострення: часті захворювання навесні трапляються у хворих на бронхіт, цукровий діабет, артрит. У групі ризику  – пацієнти з шкірними і психічними захворюваннями, хворобами шлунка і судин. Особливо складно доводиться метеозалежним людям і гіпертонікам.

Тим, хто страждає від підвищеного тиску, лікарі рекомендують регулярно його вимірювати, щоб не пропустити момент "стрибків". Якщо ви помітили погіршення стану, спробуйте прилягти на кілька годин. В період сезонного загострення можна пройти профілактичне лікування в стаціонарі. Обмежте на цей період часу  вживання солі. Якщо є зайва вага, спробуйте її  скинути.

 Вживайте вітамін С (найбільше – в цитрусових)   й  уникайте контактів з хворими на ГРВІ. Тим, хто має  серйозні проблеми із спиною,  лікарі радять у цей період більше  ходити або лежати, тому що  саме таке положення допомагає зменшити тиск на міжхребетні диски. Корисно також  займатися плаванням або гімнастикою.

Убезпечити себе від сезонних загострень можливо. Для цього потрібно готувати свій організм до весняної перебудови поступово. Частіше бувайте на повітрі, особливо в сонячну погоду. Перегляньте своє харчування. Можливо, навіть побудьте на дієті.  

Особливо це стосується тих, хто страждає на виразкову хворобу, захворювання  дванадцятипалої кишки, цукровий діабет. Необхідно  заодно стежити за продуктами, які використовують для приготування  їжі. Вони не повинні подразнювати слизову оболонку шлунка. Зробіть своє харчування повноцінним і збалансованим. 

У меню повинні бути присутнім і рослинна, і м'ясна їжа. Не переїдайте. Краще розділити свій раціон на кілька  частин. Дотримуйтесь  частого харчування, але маленькими порціями. Забезпечте свій організм достатньою кількістю вітамінів.

Тримайте під контролем свої емоції і настрій, не піддавайтеся на  стреси   та  депресії. Думайте про хороше. Психотерапевти  вважають, що силою своїх думок ми здатні самостійно вийти з депресивного стану.

                                   Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»