Фото без опису

На самостійно обладнаній кухні в будинку культури села Авратин Любарської громади Житомирщини 20 жінок печуть, смажать, варять та запікають їжу для військовослужбовців Збройних сил України. За 2023 рік жінки приготували та відправили 283 посилки з їжею на фронт.

Як розповіла Суспільному волонтерка Лариса Лисюк, на імпровізованій кухні вони готують майже щодня. З-поміж страв — вареники, тісно на яке Лариса Лисюк місить разом з односельчанками.

Волонтерка Лариса Лисюк місить тісто на вареники. Село Авратин, Любарська громада, Житомирщина, 13 березня 2024 року. Фото: Марія Кравчук/Суспільне Житомир

"Нашим хлопцям важче на війні, ніж нам місити тісто, ліпити вареники і тут працювати. Ми працюємо, щоб хоча б маленька часточка нашої роботи була для перемоги. Я думаю, що наше село Авратин має бути прикладом для усіх українців, які можуть допомагати нашим Збройним силам України", — сказала Лариса Лисюк.

Заготовки під майбутні вареники передають іншій групі жінок, які формують напівфабрикати. Вареники готують з різними начинками, розповіла Світлана Лисюк. Вареники з картоплею, капустою і лівером. А млинці — із сиром та з маком.

"Дівчата смажать млинці вдома, а вже тут їх закручуємо, — розповіла волонтерка Валентина Самолюк. — Купуємо сир та макову начинку, приносимо з дому вишні. Крім того, з млинців готуємо бендерики з капустою, фаршем, легенями та грибами".

Також жінки готують м’ясні та рибні тушкованки. Інна Тимощук говорить, що з однієї порції начинки виходить до 50 пакетів з тушкованкою.

"Ми накладаємо тушкованку в пакети, додаємо воду, бо крупи лише запарені та недотушковані, будемо запаювати їх, а тоді в автоклави і тушкувати", — сказала волонтерка Інна Тимощук.

Готувати для військових жінки почали з початку повномасштабного вторгнення російських військ, сказала Людмила Лисюк. Її чоловік теж військовослужбовець, тому таким чином жінка підтримує свого чоловіка та його побратимів.

"Збираємося ми майже кожного дня, — розповіла Людмила Лисюк. — Ми приходимо о 9 годині і працюємо. Заготовки на вареники, книші ми робимо вдома: варимо картоплю, смажимо капусту та гриби, відварюємо легені. А вже приходимо сюди і готуємо страви".

За словами Людмили Лисюк, гроші на закупку необхідних продуктів давали односельчани. Окрім того, жертвують гроші незнайомі люди.

"З-за кордону уродженці нашого села допомагають і допомагають нам зовсім незнайомі нам люди, які вже вчетверте поспіль дають нам гроші — Крістіан та Анна з Німеччини", — сказала волонтерка.

Жінки тричі на місяць відправляють продуктові посилки для військових через місцевих волонтерів. Команда волонтерок вже отримала декілька подяк за свою роботу.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису