Фото без опису

Під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові Україні відбулася панельна дискусія на тему «Європейська інтеграція України, її областей і територіальних громад».

Як зазначив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль, наразі Україна виконала необхідні умови щодо вступу до Європейського Союзу. 

«Україна вже давно готова до вступу до ЄС. Більш того, ми є членом Євросоюзу. Формально ця процедура буде завершена дуже швидко. Лишилося пройти етап перемовин. Це останній крок, який залежить безпосередньо від рішень країн-членів», – сказав Денис Шмигаль.

Премʼєр-міністр також звернув увагу на те, що перемовини мають розпочатися не пізніше червня 2024 року. Своєю чергою, Єврокомісія вже підтвердила виконання Україною всіх вимог, які раніше їй висувалися.

«Розраховуємо, що Європейський Союз без затримок затвердить переговорну рамку. Не бачимо обʼєктивних перешкод. Нас підтримують країни Балтії, Словенія, Польща, попри факт блокування кордону. Є багато союзників, які готові ділитися досвідом», – підкреслив Денис Шмигаль.

Проте, Україні важливо навчитися працювати з європейськими фондами. Зокрема, і на рівні громад.

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина підкреслила, що рухатися в напрямку вступу до ЄС швидше Україна просто не може. 

«Вступний процес – це танок, який танцюють вдвох. Тому Єврокомісія має рухатися так само швидко. Тепер, коли мова йде про офіційні перемовини, ми маємо говорити про швидкість і використання можливостей», – вважає Ольга Стефанішина.

Віцепрем’єр-міністерка звернула увагу на те, що зараз необхідно не втратити довіру і підтримку найближчих політичних партнерів України. У цьому питанні важливу роль відіграють регіональні та транскордонні співробітництва. 

Заступник Керівника Офісу Президента України Ігор Жовква звернув увагу на те, що наразі вже є усталені формати співпраці з країнами Європи, які охоплюють різні регіони.

Крім того, до процесу вступу України до ЄС долучаються як країни-члени, так і ті, що не належать до Союзу як, наприклад Норвегія чи балканські країни.

«Ніхто не скаже конкретний час вступу України до ЄС, але це треба робити якомога швидше. Адже, крім висунутих критеріїв, Україна виконує ще один – забезпечує європейську безпеку», – заявив Ігор Жовква.

Народна депутатка Марія Мезенцева розповіла про підсумки роботи комісії «Європейська інтеграція України, її областей і територіальних громад» при Конгресі. 

За її словами, після низки засідань та зустрічей вдалося виокремити ключові точки в питанні допомоги громадам, а також напрацювали 50 конкретних пунктів дорожньої карти. 

Наразі, за словами нардепки, необхідно погодити на рівні Кабінету Міністрів України пʼять актуальних питань, серед яких долучення України до різного роду програм, надання органам місцевого самоврядування розлогої інформації про Interreg Europe, використання єдиної цифрової системи відновлення DREAM.   

Також під час панельної дискусії з вітальним словом виступили міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем, Голова робочої групи з питань України Європейського комітету регіонів (ЄКР), член ЄКР, мер міста Гданськ (Польща) Олександра Дулькевич, мер міста Пула (Хорватія) Філіп Зорічіч, мер Купишкіського району (Литва) Альгірдас Расланас, а також представниця директорату з міжнародного співробітництва регіону Іль-де-Франс (Франція) Агат Легон. Усі вони задекларували непохитну підтримку нашої країни.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису