Фото без опису

Гемофілія – це генетичне захворювання, при якому істотно порушена здатність крові до згортання. Через це у хворих на гемофілію можуть виникати внутрішні кровотечі, а також навіть при незначних травмах втрачається багато крові. Люди з цим захворюванням можуть розраховувати на безоплатний медичний супровід за Програмою медичних гарантій.

❗️ Загалом в Україні – 1 902 хворих на гемофілію (за даними електронної системи охорони здоров’я станом на 15.04.2024).

Найбільше в таких регіонах:

1️⃣ м.Київ – 311

2️⃣ Дніпропетровська обл. – 162

3️⃣ Львівська обл. – 145

4️⃣ Київська обл. – 111

5️⃣ Вінницька обл. – 102

🔘 Зазвичай гемофілія проявляється ще в дитячому віці. Легка або середньоважка може проявитися в дорослих під час травмування. Загальні ознаки гемофілії:

➖ синці та гематоми, які з'являються без видимих причин

➖ кровотеча з ясен

➖ кровотеча після уколів

➖ часті носові кровотечі, які важко зупинити

Якщо помітили дані симптоми – варто негайно звернутися до лікаря первинної ланки: сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

💬 “Діагностика та лікування гемофілії є безоплатними за Програмою медичних гарантій. Вартість усіх необхідних досліджень і процедур лікарням сплачує Національна служба здоров’я України, – говорить Голова НСЗУ Наталія Гусак. – Перший, до кого потрібно звернутися при погіршенні здоров’я, – лікар первинної ланки. Він зробить аналіз крові, випише направлення на коагулограму й у разі виявлення порушень – скерує до гематолога. Лікар-гематолог стає лікуючим лікарем пацієнта з гемофілією. Саме цей фахівець випише направлення на спеціальні дослідження гемостазу для встановлення діагнозу й різновиду гемофілії, призначить терапію та за потреби її корегуватиме. Сучасні методи профілактики гемофілії досить ефективні, тож люди з цим рідкісним захворюванням можуть вести повноцінний спосіб життя”.

🏥 Отримати безоплатну медичну допомогу та здати необхідні аналізи пацієнти з гемофілією можуть у закладах, що мають договір із НСЗУ на амбулаторну допомогу та лікаря-гематолога у штаті.

🩸 Основне лікування гемофілії – це регулярне введення фактору згортання крові (2-3 рази на тиждень). Це запобігає спонтанним і надмірним кровотечам. При ускладненнях призначається лікування за вимогою: це означає, що пацієнту будуть вводити терапію частіше та з більшим дозуванням на період госпіталізації.

💊 Препарати є дороговартісними. Тому пацієнтів з гемофілією забезпечує держава через централізовані закупівлі МОЗ.

☝️ Якщо є потреба у госпіталізації – пацієнти з гемофілією можуть отримати безоплатно медичну допомогу в гематологічних відділеннях у закладах, які мають договір із НСЗУ за пакетом стаціонарної допомоги.

🏢 У разі необхідності операції, пацієнт звертається у заклад із договором на хірургічну допомогу. Про це варто повідомити свого лікуючого лікаря-гематолога, який призначить лікування за вимогою.

🔎 Знайти необхідний заклад допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, або дашборд “Укладені договори” на сайті НСЗУ: https://cutt.ly/xw4OqGZ3.