Фото без опису

Імунізація – основа профілактики більшості інфекційних захворювань Всесвітній тиждень імунізації проводиться в останній тиждень квітня з 24.04 по 30-04. Це комплекс заходів, спрямованих на поширення інформації про важливість вакцинації населення. В ході цієї кампанії кожен може дізнатися про те, які вакцини здатні захистити людину, які існують новітні розробки в даній сфері. Тиждень імунізації допомагає батькам зробити вибір на користь проведення вакцинації. У доступній формі подано інформацію про всі захворювання, здатні негативно позначитися на здоров’ї дитини.

Щодня стикаючись із великою кількістю людей на вулицях , здоров’я пересічного жителя повсякчас підпадає під небезпеку з боку таких інфекцій, як ГРВІ, грип, кір, краснуха тощо.

Існують різні засоби захисту від неприємної перспективи «підхопити» інфекцію. Одним із них є імунізація, тобто підвищення імунітету людини. Імунізація- це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційної хвороби, що зазвичай здійснюється шляхом введення вакцини. Для досягнення та підтримки оптимального захисту від більшості вакцинокерованих інфекцій потрібно більше однієї дози вакцини. Кожна доза календаря щеплень призначена для створення або підтримки захисту. Пропуск або затримка введення будь-якої дози збільшує ризик зараження та серйозного захворювання. Інфекції, яким можна запобігти щепленнями: кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, епідемічний паротит, краснуха, гепатит B, гемофільна інфекція, пневмококова інфекція, менінгококова інфекція, ротавірусна інфекція, вітряна віспа, гепатит A, папіломавірусна інфекція тощо. У 2020 році науковці безпрецедентно швидко винайшли нову вакцину від COVID-19. Нині ще тривають дослідження, але наразі вже є докази, що вакцина є безпечною та ефективною проти розвитку тяжких ускладнень від коронавірусної хвороби.

Імунізація є невід’ємним правом людини на здорове і повноцінне життя та найефективнішою зброєю у подоланні інфекційних хвороб. Проте, навіть сьогодні більше 22 мільйонів дітей грудного віку не проходять повну вакцинацію, і більше 1,5 мільйонів дітей у віці до п’яти років помирають від хвороб, які можна запобігти за допомогою існуючих вакцин.

На території нашої громади також є діти, які  не щеплені. На жаль, є батьки, які свідомо відмовляються вакцинувати дітей . Серед типових причин відмови від щеплення є релігійні переконання, сподівання на "природний імунітет", побоювання побічних ефектів тощо.

Чому необхідно проходити вакцинацію?

  • імунізація може захистити Вас і Вашу дитину від небезпечних захворювань, а також сприяє зниженню поширення захворювань і запобігає епідемії;
  • пройти імунізацію набагато легше, ніж лікувати захворювання. Так, вакцини можуть викликати серйозні побічні ефекти, але в дуже рідкісних випадках;
  • вакцинація також необхідна для прийому на роботу або для поїздок в інші країни. Запитайте у лікаря щодо необхідності вакцинації як мінімум за 6 місяців до від’їзду;
  • жінці, яка планує завагітніти, необхідно проконсультуватися з лікарем щодо імунізації. Ті, хто проживають з вагітною жінкою, також повинні проконсультуватися з лікарем про доцільність вакцинації.

Зважаючи на досягнення світового співтовариства у ліквідації багатьох інфекційних захворювань з впевненістю можна стверджувати, що майбутнє в боротьбі з інфекційними захворюваннями належить вакцинопрофілактиці.

Краще запобігти захворюванню ніж його лікувати!

 

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»