Фото без опису

 У народній медицині насіння льону вважається універсальним засобом у боротьбі чи не з усіма хворобами. Ця цілюща рослина завдяки природним властивостям настільки нормалізує стан людського організму, що насіння її радять вживати:

  • за атеросклерозу;
  • для профілактики та допоміжного лікування серцево-судинних захворювань;
  • для зниження ймовірності утворення тромбів;
  • за цукрового діабету: ОМЕГА-3 поліпшує дію інсуліну і одночасно захищає організм від виникнення та розвитку діабету, при цьому не лише поліпшується сприймання інсуліну, але й знижується рівень холестерину в крові;
  • для поліпшення роботи печінки;
  • для профілактики захворювань щитоподібної залози та шлунково-кишкового тракту;
  • для зниження кров’яного тиску й підтримки імунної системи;
  • для поліпшення стану шкіри й волосся;
  • для сприяння виведення отруйних речовин з організму;
  • як загально- зміцнювальний засіб.

Льонове насіння - дієтичний продукт харчування з унікальними властивостями.

Містить білок високої біологічної активності, який за складом ідеально близький до білка людського організму, вважається рослинним джерелом незамінних вищих поліненасищених жирних кислот ОМЕГА-3, ОМЕГА-6 (знаходиться найбільше в порівняні іншими продуктами) та ОМЕГА-9. Ці життєво важливі кислоти в організмі не виробляються і ми отримуємо їх лише з їжею.

Вітаміни, особливо групи В, значна кількість основних макро-та мікроелементів, вкрай необхідні харчові волокна, клітковина – основні складові цієї цілющої рослини.

Льон з профілактичною метою застосовують у терапії онкологічних захворювань жіночої та чоловічої статевої сфери та інших локалізацій. Фітохімічні речовини - лігніни виявляють потужну протиракову дію, нормалізують гормональний баланс і захищають репродуктивні органи від розвитку гормонально- залежної онкології.

Кислота ОМЕГА-3 – природний еліксир молодості. Вона знижує рівень холестерину у крові, а відповідно і ймовірність утворення тромбів у серці, легенях, мозку. Нормалізує кров’яний тиск, зменшує ризик виникнення інфаркту, мікроінфаркту, аритмії, захворювань, пов’язаних з клапанами серця, коронарними серцевими розладами й іншими серцево-судинними недугами, а також має інший позитивний і широкий оздоровчий ефект.

На відміну від лікарський препаратів, льонове насіння не має побічних дій та протипоказань.

Дієтична клітковина, що міститься у льоновому насінні, стимулює шлунково-кишкову діяльність, що є вкрай необхідною у разу закрепів, діє як обволікальний, зм’якшувальний, протизапальний засіб з-за гастриту й виразки шлунку.

Насіння льону заварене окропом має легку проносну дію, а шар льняного слизу утримується досить довго і несе в собі захисну та заспокійливу функцію при всіх хворобах шлунково-кишкового тракту.

За описом АВІЦЕНИ від кашлю та утрудненого дихання відвар призначають, як відхаркувальний засіб при пневмонії, бронхітах, плевритах.

За даними канадських дослідників, за вживання хліба з 25 відсотковою добавкою насіння льону, цукор крові може знижуватись до 30%, чим за використання хліба без цієї добавки. ЛЬНЯНА каша здатна зменшувати залежність хворих діабетом від ін’єкцій інсуліну.

Мелене насіння льону підвищує загальний імунітет, перешкоджає виникненню запальних процесів, сприяє нормальному росту та розвитку плоду при вагітності, збільшує лактацію у матерів, що годують, зводить до мінімуму незручності у клімактеричному періоді, зменшує біль у кістках, сприяє зниженню дратливості, занепокоєння, має протипаразитарні властивості та є згубним практично для всіх грибків і глистів.

У разі бажання щодо введення у харчовий раціон насіння льону варто попередньо отримати консультацію у свого сімейного лікаря.

На завершення варто застерегти, що відвар насіння льону швидко псується, тому його кожний раз варто робити свіжим.

Додавання насіння в страви не змінює технології приготування, але лише поліпшує їх якість та харчову цінність. Холодні закуски, фруктові та овочеві салати, вінегрети, соуси, готові перші страви та гарніри, змішування з молочно-кислим сиром, сметаною, йогуртом, кефіром, майонезом, додавання до борошняної випічки - це можливість використання цієї корисної та смачної дієтичної добавки.

 

 Любарське відділенняДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»