Фото без опису

За вмістом корисних для людського організму речовин смородина чорна посідає перше місце з поміж плодових та ягідних культур.

Залежно від сорту та умов вирощування її ягоди цінні по вмісту, як надзвичайно корисних речовин, що підтримують захисні сили, вітамінів різних груп, так і цукрів, що легко засвоюються, пектинів, макро- та мікроелементів. Плоди цього високовартісного продукту використовують у їжу свіжими, замороженими, сушеними і в переробленому вигляді. Соки, напої, варення, джеми, сиропи, вина, лікери й інші різні напої – то далеко неповний асортимент з цієї цілющої ягоди.

Щодо лікарських властивостей, то смородину чорну застосовують, як загальнозміцнювальний, тонізуючий, протизапальний, сечогінний засіб, а також при анемії, захворюваннях серцево-судинної системи, дихальних шляхів, для підвищення опірності організму інфекціям різного походження.

За своєрідний запах листя, в якому містяться меткі олії, широко застосовується при солінні, маринуванні овочів та квашені капусти.

СМОРОДИНА ЧЕРВОНА. Цінність порічок є дещо меншою. Через їх кислий смак свіжими вони використовуються рідше, але є корисною сировиною для переробки на варення, желе, мармеладки, сиропи, прохолодні напої, а в плодоягідному виробництві вино з них вважається одним із кращих.

У народній медицині ягоди порічок застосовують, як потогінний та сечогінний засіб, а також при алергії, сік – для видалення солей із організму, а також з жовчогінною, проносною, протизапальною та кровоспинною метою.Літня пора лише загорається, а тому ж з метою зміцнення організму, радимо вводити в щоденний раціон дари природи, що дозрівають та залишатись здоровими.

 

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»