Фото без опису

Наше здоров’я – в наших руках. Щоб його зберегти варто жити не лише в любові, злагоді, не сваритися, не бажати комусь зла, але й правильно харчуватися.

Їжа – повинна бути різноманітною, збалансованою, корисною, збалансованою та апетитною.  Правильне харчування починається з повноцінного сніданку. Саме це дає заряд енергії для активного дня: чим повніший  перший прийом їжі, тим менше буде спокуси переїдати на наступні. Під час сніданку насолоджуйтесь їжею, лише тоді організм засвоїть усі корисні речовини. Обмежте жири і цукор. Добре коли за сніданком є молоко, кисляк чи нежирний йогурт.

Обід має бути різноманітним. Розбийте його на закуску, основні страви та десерт. Для кращого засвоювання - робіть паузу після кожної спожитої страви. Десертом можуть бути овочі, фрукти, деякі солодощі, але в ніякому разі не тістечка з кремом, торти чи морозиво. Обідайте з задоволенням: не думаючи про роботу, інші проблеми чи спожиті калорії та не читайте під час їжі.

Вечеря - достатньою, легкою та поживною. Ввечері мозок виробляє гормон серотонін, який дає організмові відчуття насичення. Молочні та овочево-фруктові продукти – найкращий асортимент для цього прийому їжі.

  • Не зловживайте готовими закусками. Їжте не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу, щоб вона добре змішалась із травними соками. Щоб уникнути спокуси, за трапезу приймайтесь лише тоді, коли відчуваєте голод.

  • Їжу багату на білки та жири слід вживати в період найактивнішої роботи, але не перед сном.

  • Не переїдайте, підтримуйте вагу тіла в нормі, пам’ятаючи про те, що чим більше організм споживає їжі, тим швидше він зношується.

  • Не надто обмежуйте себе, не пропускайте сніданок чи обід та не намагайтесь надолужувати пропущене.

  • До раціону вводьте бобові – джерело вуглеводів та рослинних білків, а м’ясо, рибу – для забезпечення організму ще й білками тваринного походження.

  • Не забувайте про вітаміни, мінеральні речовини, в період клімаксу вживайте гормони, що позитивно впливають на м’язи, суглоби, імунну та серцево-судинну системи, обмін речовин, зовнішній вигляд і загальний стан.

  • Вживайте достатню кількість води: добова потреба в ній 1,5 -2,0 літри.      Можна також напої, що не містять цукру.

  • Пам’ятайте! ¾ вживаних калорій забезпечують важливі життєві функції організму: дихання, роботу серцево-судинної і нервової систем, органів травлення.

  • Кожного для ходіть не менше 30 хвилин. Тим, хто не захоплюється спортом, дуже корисно ходити східцями, але не згори донизу, а навпаки. Це сприяє загальному оздоровленню організму.

  • НЕ ПАЛІТЬ!!! Цигарковий дим, в тому числі і пасивний, зумовлює серйозні захворювання, які скорочують життя.

  • Спати лягайте до опівночі, не пропускаючи найсолодший і здоровий сон. Тоді завтрашній день буде легким та приємним.

  • Особливе застереження жінкам: адже саме представниці цієї статі мають здатність впродовж життя, щонайменше чотири періоди, коли ризикують погладшати: підлітковий вік, вагітність, після п’ятидесяти річного віку та  в період вживання гормональних контрацептивних засобів, адже надлишок гормонів може провокувати зміни, в результаті яких відкладатимуться жирові запаси. Тому вибираючи протизаплідні препарати обов’язково проконсультуйтесь з лікарем.

  •  В цей час потрібно проявляти підвищену пильність, оскільки, перевищення об’єму талії понад 88 см, може попереджувати не лише про зайві кілограми, але і говорити про хворобу. Максимальний об’єм талії, який може дозволити жінка, не побоюючись за своє здоров’я, це 80 см., не забуваючи одночасно, що надлишок ваги призводить до таких захворювань, як діабет, гіпертонія, серцева недостатність, жовчнокам’яна хвороба, варикоз, новоутворення, деформація суглобів, інсульт та інші. 

  • Харчуйтесь правильно, ведіть активний спосіб життя, підтримуйте здоров’я та красу і тоді  щорічно, всі 365 днів, ваше відображення у дзеркалі завжди буде сяючим.

 

              Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»