Фото без опису

 Літо – найочікувана пора року. Головне - не провести його марно і максимально використати для відпочинку та оздоровлення, одночасно збагатившись позитивними емоціями й відчуттями.

 Забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення в цей період є одним з основних напрямків діяльності територіальних відділень центрів контролю та профілактики хвороб.

 З цією метою, щорічно протягом травня-вересня місяців включно, здійснюється проведення державного лабораторного соціально-гігієнічного моніторингу за показниками якості та безпечності води в селищі Любар в р. СЛУЧ у зонах масового відпочинку населення.

Такі дослідження проводяться у профільних лабораторіях Бердичівського районного відділу та в Житомирському обласному центрі. Випробовування на відповідність нормативним вимогам за санітарно-хімічними складом, мікробіологічними показниками безпеки, в т .ч. і виявлення збудників холери, наявність вірусів, яєць і личинок глистів,  отрутохімікатів, солей важких металів, радіонуклідів - це основні критерії, за  якими помісячно або поквартально лабораторно контролюється річкова водойма.

Адже саме такі джерела є найбільш вразливими, оскільки ніяк не захищені від зовнішніх впливів та першими приймають на себе все від’ємне, що утворюється внаслідок природніх явищ чи негативної та безвідповідальної діяльності людини.

 За минулий період цьогорічного моніторингового спостереження за результатами лабораторного контролю у пробах річкової води не виявлені відхилення від гранично-допустимих норм по вмісту солей важких металів, отрутохімікатів, цезію-137. Також водне плесо зон відпочинку не забруднене гельмінтами, кишковими найпростішими, іншими бактеріями та вірусами, що складають загрозу в епідемічному відношенні.

 У весняно-літній період, коли температура повітря у довкіллі збільшується, а наповненість водойми навпаки зменшується, число незадовільних показників, що характеризують якісний склад води зростає. Чинником цього є активізація біологічних та хімічних процесів у воді відкритих водойм.

За результатами досліджень (травень-червень місяці) у доставлених зразках води було виявлено відхилення по показниках біологічної та хімічної спроможності кисню, а саме: по першому перевищення від нормативного значення складало від 7 до 9 разів, по другому, відповідно, від 30 до 50 відсотків, що вказує на перевищення ступеню забруднення водного плеса органічними й неорганічними сполуками та недостатню інтенсивність процесів самоочищення води у річці.

 Пам’ятайте це вирушаючи на відпочинок, а ми зичимо ВАМ гарних, теплих днів та запоруки здоров’я! 

 

  Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»