Фото без опису

Холестерин - жироподібна органічна речовина, що впливає на здійснення в організмі важливих процесів. Поділяють його на харчовий (міститься у продуктах) та сироватковий (циркулює у крові).

Згідно даних американських кардіологів денна норма споживання холестерину з харчами повинна складати 300 мг, до речі, в жовтку одного яйця його міститься близько 275 мг, а в сироватці крові бажано мати холестерину не більше 200 мг%. Шкідливим вважається не сам холестерин, а його надлишок.

В організмі виділяють дві форми холестерину: «добрий» і «поганий».

«Добрий» - це ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ) або різновид сироваткового холестерину. Саме він «чистить» артерії, а тому отримав таку назву за «добрі» справи. Чим вищий його рівень, тим краще.

«Поганий» холестерин- ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ), саме він «забиває» артерії. Дуже суттєвою вважається величина частинок останнього: чим вони менші та щільніші, тим легше відкладаються на стінках судин, сприяючи росту атеросклеротичних бляшок.

За надмірного надходження холестерину з їжею його рівень у крові підвищується. Особливо багато холестерину в жирному м’ясі, вершковому маслі, печінці, нирках, яєчному жовтку.

Споживання риби знижує рівень «поганого» холестерину. Таку ж функцію в організмі виконує і клітковина, особливо водорозчинна. Вівсяні висівки, вівсяна каша, баклажани, горох, квасоля, ячмінна крупа, авокадо, грейфрукт, оливкова олія - це корисний для вживання асортиментний перелік у харчовому раціоні людини.

Журавлина та соки з неї також перешкоджають злипанню еритроцитів, розслабляють стінки артерій, знижують рівень «поганого» холестерину і підвищують вміст корисного.

Цільнозерновий хліб, коричневий рис, склянка натурального чаю з медом, вівсяна каша на сніданок, яка до того ж достатньо та тривало вариться, а на вечерю півсклянки червоного вина або до 200 г темного винограду, також рахується альтернативною «зброєю» проти «поганого» холестерину. 

Добре подрібнене активоване вугілля має здатність приєднуватись до молекул холестерину й благополучно виводити їх з організму.

«Вбивця №1» - саме так називають атеросклероз медики. Грізними ускладненнями цього захворювання є ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, мозковий інсульт. Саме вони щорічно забирають мільйони життів, вбивають людей у розквіті літ і сил. Дуже прикро, але на жаль, ніхто не може бути впевненим, що в цю страшну статистику не впишуться дорогі нам імена.

В групі ризику «вбивці №1» знаходиться кожен, а щоб цього не сталося, то вже сьогодні потрібно починати з ним боротися.

З цією метою варто першочергово визначити рівень холестерину в крові, пам’ятаючи настанови фахівців, що без високого рівня його в організмі, атеросклерозу практично не буває.

З метою профілактики:

  • Не захоплюйтесь білим хлібом. Дотримуйтесь правил повноцінного харчування, враховуючи при цьому рекомендовані фізіологічні норми.

  • Систематично очищайте організм за допомогою лікувального голодування або посту.

  • Забезпечуйте м’язову активність, яка сприяє нормальній циркуляції крові й усіх інших рідин в організмі.

  • Сприяйте максимальній рухливості діафрагми - другого серця людини.

  • Спіть та твердому й рівному ліжку. Подушку розташовуйте під шийними хребцями. Таке положення забезпечуватиме необхідний стан носової перетинки, що створюватиме оптимальним умовам для зв’язку мозку з усіма внутрішніми органами.

  • Фізичні вправи по 10 хвилин щоденно повинні стати нормою. Доведено, що бігуни очищають свій організм від жирів на 75% швидше, ніж ті, хто себе не перевантажує фізичною активністю.

  • Категоричне «НІ- курінню» – лише вам на користь.

  • Пам’ятайте! Кожен повинен стати сам собі лікарем, адже від самої людини залежить дуже багато.

 

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»