Фото без опису

БОТУЛІЗМ – гостра інфекційна хвороба з характерною інтоксикацією центральної та вегетативної нервової системи, що супроводжується ураженням зору, м’язів язика, м’якого піднебіння, глотки та гортані. Двоїння в очах, охриплість голосу чи повна втрата його, неможливість ковтання – це наслідки уражень вище згаданих нервових систем.

Щорічно в Україні реєструються сотні випадків ботулізму і не всіх хворих вдається врятувати.

На жаль, хоча і поодиноко, але серед жителів громади також мали місце випадки цього вкрай небезпечного харчового отруєння.

Найбільший ризик «підхопити» таку підступну інфекцію «приховується» у консервованій продукції домашнього виготовлення. Адже саме в умовах побуту важко дотримуватись рекомендованого температурного режиму технологічної переробки консервів.

А тому радимо запам’ятати наступні основні рекомендації :

  • Насамперед для консервування використовується лише доброякісна городина чи садовина. Заготовлені овочі, ягоди, фрукти варто добре вимити у холодній проточній воді, ретельно очищаючи від залишків ґрунту, бо саме у землі постійно знаходяться палички ботулізму.
  • У низькокислотні консерви (огірки, перець, кабачки, баклажани, зелений горошок) слід додавати оцтову чи лимонну кислоту, які гальмують розмноження збудника ботулізму.
  • Банки з грибами взагалі не рекомендують закупорювати, адже відмити ці дари природи від мікроскопічних частинок землі практично неможливо, а саме потрапляючи у герметично закриту тару створюються ідеальні умови (без доступу кисню) для розмноження збудника ботулізму.

Недосконалість термічної переробки в умовах побуту не може виключити наявності у вже готових консервах спор ботулізму, які за сприятливих анаеробних умов здатні проростати та продукувати ботулотоксин. З огляду на це попередньо заготовлену домашню консервацію, перед вживання доцільно ще додатково піддавати термічній обробці.

Які продукти найчастіше спричиняють ботулізм?

На першому місці – м’ясні консерви та м’ясопродукти (шинка, ковбаси). Спори збудника ботулізму, потрапляючи в умови без доступу кисню, починають утворювати газ, який зумовлює здуття кришок на банках (бомбаж). Такі консерви підлягають обов’язковому знищенню.

Випадки рибного ботулізму – на другому місці. Вони пов’язані з вживанням в’яленої та копченої риби, виловленої з внутрішніх водоймищ або придбаної на стихійних ринках. Адже, з метою безпеки, після вилову риби, її слід відразу ж випатрати, вилучити зябра, промити проточною водою і до подальшого етапу технологічної переробки, зберігати лише в умовах холоду. Доведено. що вже через дві години після вилову риби, її м’язи, що прилягають до кишківника, уражаються паличкою ботулізму.

Мариновані гриби, закупорені у банки, посідають третю сходинку в цій сумній статистиці, а тому їх безпечніше солити, маринувати або заморожувати.

Перші симптоми отруєння можуть з’явитися вже через кілька годин після прийому їжі. Запаморочення, головний біль, блювання, відчуття «завмирання» серця, сухість у роті, сильна спрага – щонайперші клінічні прояви ураження нервової системи, які можуть супроводжуватися закрепами та здуттям живота. До того ж наростає симптоматика порушення зору: почуття «туману» або «мушок» перед очима, оточуючих предметів чітко не видно. Виникають проблеми з мовою, починає зникати голос, може порушуватись дихання. При цьому, температура тіла не підвищується.

ГОЛОВНЕ – НЕ ГАЯТИ ЧАСУ. НЕГАЙНО ВАРТО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКУВАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ. АДЖЕ СВОЄЧАСНЕ ВВЕДЕННЯ ХВОРОМУ ДОРОГОВАРТІСНОГО АНТИБОТУЛІНОВОГО МЕДИЧНОГО ПРЕПАРАТУ, ВСЕЛЯЄ НАДІЮ НА ОДУЖАННЯ.

В розпалі сезон домашнього консервування. В такий спосіб кожен із нас намагається заощадити на сімейному бюджеті - але варто пам’ятати, що тільки суворе дотримання певних рекомендованих режимів переробки продукції в домашніх умовах, але й суворе дотримання температурних умов її зберігання, в певній мірі, можуть гарантувати її безпечність.

 

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»