Фото без опису

Через масовані обстріли російськими ракетами енергетичної системи
України введено екстренні аварійні відключення електроенергії, в тому числі
на території Любарської селищної ради.

     Часте відключення електроенергії може призвести до збою роботи холодильного обладнання (холодильні вітрини, холодильні, морозильні камери та ін.), що в свою чергу сприятиме підвищенню температури, розмороженню та псуванню харчових продуктів.

     Харчові продукти зберігається в охолодженому або замороженому вигляді. При охолодженні температура знижується до межі, яка виключає кристалізацію води в тканинах. Активність ферментів та мікроорганізмів при цьому мінімальна. Заморожування передбачає зниження температурних показників до точки замерзання рідин. Діяльність мікроорганізмів та ферментів повністю припиняється.

     Основні види харчових продуктів тваринного походження (рибні, м’ясні та молочні продукти), овочі та фрукти мають зберігатись при відповідних температурних режимах в холодильних вітринах, холодильних та морозильних камерах.

     Незважаючи на систематичні перебої зі світлом, операторам ринку необхідно дотримуватись відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів. Зберігати продукти при температурі, яка не спричиняє шкоду здоров'ю споживачам та мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів.

     Якщо харчові продукти мають зберігатися або пропонуватися до споживання при низьких температурах, вони повинні бути якнайшвидше охолоджені після стадії термічної обробки або останньої стадії виробництва до температури, яка не спричинить ризик здоров’ю споживачів.

     Суб’єктами господарювання, що проводять діяльність з обігу, зберігання та реалізації харчових продуктів, задля постійної підтримки температурного режиму під час обігу харчових продуктів в холодильних вітринах, холодильних та морозильних камерах операторам ринку необхідно мати в розпорядженні додаткове автономне джерело безперебійного електричного струму (генератор, сонячна / акумуляторна батарея тощо) на випадок непередбаченого відключення електроенергії, з метою недопущення псування харчових продуктів.

     Оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.

     Харчові продукти не мають створювати загрозу для життя та/або здоров’я людини.

     Відключили світло – оператор ринку зобов’язаний забезпечити дотримання температурного режиму при зберіганні/реалізації харчового продукт

     Будьте відповідальними!  

Фото без опису