Фото без опису

 Щастю, якого прагне кожний у світі, мудреці дали визначення ще кілька тисяч років тому. Вони вважали: щасливий той, хто здоровий, не втрачає зацікавлення до всього та вміє уникати труднощів, які ведуть до передчасного старіння.

 Якщо вдуматись, то таке визначення не втрачає актуальності і по сьогодні.

 Найчастіше рано починають старіти люди, які мають ті чи інші захворювання.

 Неправильно шукати віковий період, з якого починається старіння. Адже вже на етапі раннього розвитку організму може виникати руйнівний процес старіння - це розпад білків, порушення та загибель мембран клітин або їх частинок.

 Важливо саме в цей час встановити процес наростання старіння, оскільки порушення роботи внутрішніх органів призводить ще й до розвитку вікових хвороб. Як наслідок, люди одного віку, можуть мати молодший або старіший від своїх років вигляд.

 Справжній вік особи визначається не часом, що минув від народження, а показником, який засвідчує її життєздатність. Тому календарний вік не характеризує істинний стан організму.

 Слід наголосити, що більшість вікових змін починаються не в старості, а набагато раніше. Тому, чим швидше застосовується комплекс активного впливу на старіючий організм, тим більше шансів зберегти молодість, красу, а в цілому – здоров’я. Особливо це стосується жінок, для яких врода в будь-якому віці – ледь не найголовніша складова існування. Але жінці завжди варто пам’ятати, що дарована їй природою привабливість поступово зникає. Тому в певні періоди життя вона повинна сама дбати про своє тіло, обличчя та стан нервової системи.

 В свій час, ще Марк Твен писав, що єдиний спосіб зберегти здоров’я та вроду – це їсти те, чого дуже не хочеться, пити те – чого не любиш, робити те, що не подобається.

В цей вислів закладено великий зміст, за яким варто переглядати свій спосіб життя та входити у нього природно й невимушено.

 Збалансоване, низькокалорійне харчування, багате на рослинні продукти, вітаміни, протиокислювачі, обмежена кількість цукру та солодощів – перші сходинки для збереження вроди.

 Гладкі люди більшою мірою страждають від ендокринних захворювань. В них порушується робота статевих залоз і, з рештою, втрачається зацікавленість до себе самої, як до особистості.

 Дуже небезпечне переїдання для дівчат у дитинстві, особливо в ранньому віці. Невідповідність між збудженням харчового центру та енергетичними витратами організму може спонукати розвиток ожиріння. Цікаво, що установка на збудження харчового центру виникає ще внутрішньоутробно. Якщо в перші тижні вагітності матір’ю дається поштовх до переїдання, то майбутній дитині на все життя можна закласти високий рівень збудження центру харчування, а відтак - постійні хвороби.

 Переїдання часто поєднується з низькою руховою активністю. Обмеження руху призводить до ослаблення активності відновних процесів, а це першочергова причина старіння тіла, появи зморшок, в’ялості м’язів, опущення внутрішніх органів.

 Натомість, постійна тривала рухова активність з великими навантаженнями, також не дає бажаних результатів. Доведено, що систематичні 5-7 годинні фізичні заняття пригнічують роботу яєчників, створюючи умови для їх гіпофункції, як результат - до пізнього статевого дозрівання та раннього старіння.

 Гормони в організмі жінки, зумовлюють не тільки її здоров’я, статеву та дітородну функцію, а й вроду і навіть характер.

 Відомий вислів – жінка грайлива, кокетлива, в неї «бісики» в очах- засвідчує її високий естрогенний фон, який визначає настрій та працездатність, бажання подобатись не тільки собі, а й іншим.

 На жаль, не всі жінки знають, що штучне переривання вагітності спричиняє так званий ендокринний шок, зумовлений стресовим станом гормонів, що виробляються статевими залозами, а також інших ланок, які регулюють вироблення гормонів. Ці обставини спричиняють порушення гормонального балансу, інших обмінних процесів, які нерідко стають чинниками ожиріння та передчасного старіння.

 Хоча робота статевих залоз припиняється приблизно в один і той же віковий період, але одні жінки ще виглядають моложаво, інші - вже втрачають свою привабливість. А річ у тім, що за клімаксу, роботу статевих залоз беруть на себе інші залози внутрішньої секреції, зокрема - ниркові. Ось чому їх дуже радять оберігати у такому поважному віці, пам'ятаючи, що кора надниркових залоз виснажується саме від різних захворювань та стресових ситуацій.

 Тому жінкам в передклімактеричному та клімактеричному періодах дуже бажано, по можливості, уникати різних конфліктних та стресових ситуацій, щоб якомога довше зберігати привабливість, молодість та здоров’я, не забуваючи, що чим більше в нас негативних думок, тим менше позитиву створюємо ми у своєму житті.

 Любіть себе, турбуйтесь про себе і в такий спосіб зможете зберегти здоров’я та привабливість до глибокої старості.

 

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»