Фото без опису

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Серед вірусних гепатитів найбільш небезпечними є вірусні гепатити В (ВГВ) та С (ВГС), які призводять до 96% всіх смертей, пов’язаних з вірусними гепатитами . В Україні щонайменше 5% населення  інфіковані гепатитом С та 1,5% - гепатитом В. Держава забезпечує ефективним лікуванням пацієнтів, яким було встановлено діагноз вірусний гепатит С. Лікування  безкоштовне для пацієнтів, так як і експрес-тести які можна пройти у свого сімейного лікаря на постійній основі .

            Всього існує 5 основних видів гепатиту – А, В, С, D та гепатит Е. Найбільшу небезпеку несуть гепатити В і С. У більшості випадків ці гепатити можуть протікати безсимптомно, а отже хвора особа може не знати, що вона хвора до того часу, як вірус уже серйозно не уразить печінку і не буде цирозу або дуже вираженого фіброзу. Тоді можливості лікування будуть значно обмеженими, тому вчасна діагностика – запорука ефективного лікування  хвороби. Важливо сказати, що вірусні гепатити - це не хвороба окремих груп населення   у групі ризику знаходяться всі.

       Саме тому важливі профілактичні заходи, до них належить і періодичне тестування на вірусні гепатити. Передусім варто звертатися до сімейного лікаря, який може провести швидке тестування та у разі позитивного результату направити до вузькопрофільного спеціаліста.

Для захисту від гепатитів важливо дотримуватися такої ж профілактики, як і при інших вірусних захворюваннях: мити руки, вживати в їжу вимиті  або термічно оброблені продукти, мати індивідуальні засоби особистої гігієни, використовувати бар’єрну контрацепцію тощо. Або ж вакцинуватися. До Національного календаря щеплень входить лише вакцинація від вірусного гепатиту В. Це захищає людину і від вірусного гепатиту D, оскільки він розвивається тільки у пацієнтів із вірусним гепатитом В.

На жаль, наразі не існує вакцини проти вірусного гепатиту С, тому рекомендовано такі засоби профілактики:

  • застосування бар’єрних контрацептивів;
  • користування засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення;
  • користування засобами індивідуального захисту (рукавички, окуляри, фартухи тощо);
  • користування стерильним інструментарієм багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо).                                                                                                              

          Оскільки сьогодні вакцина надійно захищає людину лише від зараження вірусами А і В, то основним методом профілактики зараження вірусними гепатитами залишається безпечний спосіб життя, уважне та обережне ставлення до свого здоров’я !!!

              Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»