Питне водопостачання та здоров’я
Поліпшення стану здоров’я населення було й залишається надзвичайно актуальним для більшості країн світу.
Здоров’я – це право кожної людини, і цінність його не підлягає сумніву. Інвестування у здоров’я має відповідати інтересам всіх гілок влади, оскільки поліпшення здоров’я населення сприяє підвищенню добробуту всієї нації.
В числі провідних чинників ризику розвитку хронічних захворювань суттєву роль відведено і недоброякісній питній воді.
З метою реалізації державної політики у сфері громадського здоров’я, в порядку моніторингового спостереження, згідно з доведеним Планом, впродовж останніх років здійснюється лабораторний контроль за якістю питної води з джерел централізованого водопостачання.
На території громади об’єктами моніторингового спостереження є артезіанські свердловини Любарського КП «Добробут» (с. Старий Любар, вул. Медична) та КП «Болохів» (Стрижівський сільський водопровід с. Стрижівка, вул. Центральна). Проби води досліджуються один раз в квартал у профільних лабораторіях Бердичівського районного відділу та ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».
Мета моніторингу - виявлення факторів шкідливого впливу на здоров’я населення, оцінка їх щодо ризиків в санітарно-гігієнічному та епідемічному відношеннях.
Гігієнічна оцінка безпечності та якості питної води проводиться за показниками епідемічної безпеки (мікробіологічні, вірусологічні, паразитологічні дослідження), санітарно- хімічним складом: органолептика, хімічний склад, в т. ч. солі важких металів і пестициди й вибірково - випробовування за показниками радіаційної безпеки.
Відхилень по дослідженнях, спрямованих на безпеку в епідемічному, токсикологічному, радіаційному відношеннях не виявлено. Натомість, практично у всіх досліджених зразках за санітарно-хімічним складом реєструються перевищення від гігієнічних нормативів по показниках: залізо загальне, жорсткість загальна та вмісту марганцю. А тому, на сьогодні, гостро стоїть проблема знезалізнення води перед подачею її до розподільчої мережі. Сучасні технології передбачають такі процеси доочищення та фільтрації.
Адже, крім ризиків для здоров’я, надлишок заліза несе в собі негативний чинник з естетичних і побутових міркувань. Саме при контакті з повітрям, залізо надає питній воді мутності, жовто-бурого забарвлення та «металічного» присмаку.
Сечо-кам’яна хвороба, проблеми зі сторони органів травлення, серцево-судинної, ендокринної, імунної та інших систем також можуть бути зумовленими питною водою неналежної якості.
На завершення варто ще раз наголосити, що у світі проблема питної води вже має глобальний характер, у багатьох країнах склалася кризова ситуація із забезпеченням населення водою, як у достатній кількості, так і належної якості її. Про це варто не лише знати, але й пам’ятати, що вода - свята і відноситися до неї слід належним чином та шанобливо.
Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПЗ МОЗ України»