Фото без опису

В сучасному світі проблема алкоголізму в числі найактуальніших соціальних та медичних проблем.

 До того ж, надмірне вживання алкоголю зумовлює негаразди не лише у самої питущої людини, в її родині, але й додає проблем суспільству.

 «Річка починається із струмочка, а пияцтво - із чарочки » - так гласить народна мудрість. А українські вчені застерігають, що алкогольна залежність – це особливо небезпечна хвороба, поширення якої має ланцюговий характер. Окремі ж з науковців таку залежність пов’язують ще й з генетичними складовими.

 Американські вчені наводять цікаві дані про «стійкий імунітет до життя», в тому числі і нарівні генетики серед японців і китайців, вважаючи що до 95 відсотків китайців взагалі ніколи не зіп’ються.

 Натомість, кожна країна має свої особливі традиції щодо вживання алкогольних напоїв. Наприклад, у Південній Європі – вино вважається чи не щоденним напоєм, далі на північ вже перевагу перехоплюють більш міцніші напої, одночасно залишаючи вельми популярним саме пиво, а про мешканців Півночі кажуть, що вони буцім-то «або п’ють до нестями, або ні каплі в рот».

 Ще з давніх-давен фахівці займаються вивченням складу спиртовмісних напоїв та дії алкоголю на організм. ЕТАНОЛ (етиловий спирт) – головна складова горілчаних виробів. Отруйні сивушні олії та метиловий спирт – це основні токсичні домішки, що містяться в етиловому спирті-сирці, котрих не вдається повністю позбутися навіть після очищення в особливих апаратах.

 Навіть на вино реакція людей буває різною і залежить від вмісту алкоголю у ньому та тих домішок, що додаються до його «букету». До речі, у молодому вині містяться органічні речовини, що утворюються під час окислення спирту, які дуже хворобливо діють на людський організм.

Експериментальними та клінічними дослідженнями доведено негативний вплив алкоголю на всі органи та системи.

Встановлено, що усмоктування алкоголю починається вже у шлунку (20%) і в верхніх відділах тонкої кишки (80%). Саме через стінки кровоносних судин цих органів у незмінному вигляді потрапляє алкоголь до крові.

 Швидкість його дії на організм залежить від наповнення шлунку й кишківника їжею та концентрації етанолу в напої. Скоріше сп’яніння дає про себе знати при вживанні слабких напоїв, а міцніші всмоктуються повільніше через дубильну дію етанолу на слизову оболонку.

 За вживання 100 мл горілки алкоголь у тканинах зберігається від 4 – 7 годин. А у разі багато випитого, з організму він буде виділятися протягом двох - трьох діб. Найбільше його накопичується в органах і тканинах, із значним вмістом рідини, зокрема у головному мозку. Саме мозок є складним органом з багатогранними функціями. Алкоголь уповільнює циркуляцію крові в його судинах, зумовлюючи постійне кисневе голодування в них та розвиваючи ранні склеротичні зміни, що найчастіше провокують ризики крововиливів. Внаслідок таких змін у людини послаблюється пам’ять, а від постійного вживання алкоголю клітини мозку з часом взагалі руйнуються і настає психічна деградація.

  Негативна дія алкоголю на кров зумовлює зниження імунітету, гемоглобіну та провокує виникнення кровотеч.

 Гіпертонія, підвищений рівень холестерину в крові, дистрофія міокарда- супутники проблем зі сторони серцево-судинної системи.

 Навіть одноразове вживання алкоголю подразнює шлунок. Важкість, нудота, інші неприємні відчуття у надчеревній ділянці організму, що супроводжуються печією, відсутністю апетиту – це лише «перші дзвіночки» майбутніх проблем. Згодом настає порушення кислоутворювальної функції та функції перетравлення, на стінках шлунка з’являються трофічні зміни – виразки.

Як наслідок алкогольного запалення шлунка, виникають нестерпні блювоти натщесерце, біль у надчеревній області, відрижка і неприємний присмак у роті.

Подібним чином від алкоголю страждає і кишківник, поступово втрачаючи здатність повноцінно всмоктувати поживні речовини та мінеральні складові, а виснаження організму стане платою за «випиту чарочку».

 Печінка - саме 95% алкоголю знешкоджується у ній. Якщо швидкість надходження «зеленого змія» до клітин печінки перевищує час його розпаду, відбувається нагромадження алкоголю і ураження гепатоцитів, як результат, дві третини з них можуть перестати повноцінно функціонувати, що призводить до розвитку таких тяжких захворювань, як гепатит, цироз, рак.

 Підшлункова залоза в нормі продукує інсулін, тому хворі алкоголізмом мають вдесятеро більше шансів захворіти на цукровий діабет, в результаті підвищення вмісту цукру в крові та сечі.

 Нирки. Саме алкоголь стримує виведення сечі, організм втрачає більше води, ніж до нього надходить і його клітини починають зневоднюватися.

Шкіра питущих людей дуже швидко втрачає свою еластичність та старіє, а безпліддя - спостерігається, як у жінок, так і чоловіків.

 На завершення, варто нагадати, що за народною мудрістю: гарне здоров’я – це наша дужа сила й наш світлий розум, а від так і наше щасливе життя.

Отож, якщо ми хочемо, щоб наше здоров’я якомога довше та з користю нам служило – то мусимо, як найстараніше його берегти та доглядати за ним.

 

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»