Більше трав – менше солі
Саме під таким гаслом за календарем здоров’я проходить день 29 серпня. З метою поширення медичних знань серед населення, які лежать в основі профілактики неінфекційних захворювань, у сьогоднішньому матеріалі мова йтиметься про подагру.
Як упоратись із відкладанням солей ?
ПОДАГРУ раніше вважали аристократичною хворобою. Саме подагричні запалення свідчили про те, що людина багато їсть, м’яко спить та втішається любощами. Так би мовити, «товариш у порядку».
Але, що ж насправді являє собою подагра та у чому її причина? На сьогодні доведено, що ризик захворювання безпосередньо залежить від нестачі статевого гормону екстрадіолу.
В жіночому організмі його багато, а тому жертвами подагри, зазвичай, стають чоловіки.
ПОДАГРА або мікрокристалічний артрит має гетерогенну природу, тобто в основі виникнення недуги лежить декілька чинників. Характеризується хвороба утворенням і відкладенням у різних тканинах, переважно, біля суглобів, своєрідних кристалів, що складаються з монурата натрію й сечової кислоти.
СЕЧОВА кислота – це кінцевий продукт розпаду нуклеїнових кислот- пуринів. В разі порушення пуринового обміну порушується і ліпідний (жировий) обмін, як результат, більшість хворих на подагру люди повні, з надлишковою масою тіла. По суті подагра і є справжнє «відкладення солей» .Навіть під звичайним мікроскопом можна легко розглянути кристали сечової кислоти у суглобній рідині. Саме вони зумовлюють тертя в суглобах, що супроводжується надмірним болем і мають назву «подагричного нападу».
Лікування подагри є справою досить тонкою. Для хворого воно починається з дієти, але в період загострень обмеженим харчуванням, не обійтися. Передбачений ретельний медичний контроль рівня сечової кислоти, розуміючи, що надлишок пов’язаний з її або підвищеним синтезом чи навпаки - із зниженим виведенням. Відповідно, в залежності від результатів, призначаються певні ліки.
Пацієнтам також рекомендується вилучити з меню продукти, багаті на пурини. Зокрема: жирні сорти м’яса, риби, печінку, наваристі бульони, помідори, шпинат, кольорову й брюсельську капусту, нирки, сардини, шпроти, рибні супи, гриби, бобові й багато іншого продовольчого асортименту.
Натомість, в раціоні харчування мають переважати молоко, швейцарський сир, яйця, ікра, молочнокислі продукти та двічі на тиждень нежирне м’ясо. Картопля, морква, салат, хліб, крупи, фрукти – це теж дозволений для вживання перелік.
Потрібно пити більше рідини у вигляді лужних мінеральних вод. Спиртне краще вилучити або звести до мінімуму, запиваючи випите лужною мінералкою у великих кількостях.
Показані також настої шипшини й брусничного листя.
Лише ретельне виконання рекомендації лікарів, не провокуючи недуг, подагра може стати цілком контрольованим захворюванням.
Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»