Більше трав – менше солі

Дата: 29.08.2024 11:43
Кількість переглядів: 364

Фото без опису

Саме під таким гаслом за календарем здоров’я проходить день 29 серпня. З  метою поширення медичних знань серед населення, які лежать в основі профілактики неінфекційних захворювань, у сьогоднішньому матеріалі мова йтиметься про подагру.

Як упоратись із відкладанням солей ?

ПОДАГРУ раніше вважали аристократичною хворобою. Саме подагричні запалення свідчили про те, що людина багато їсть, м’яко спить та втішається любощами. Так би мовити, «товариш у порядку».

Але, що ж насправді являє собою подагра  та у чому її причина? На сьогодні доведено, що ризик захворювання безпосередньо залежить від нестачі статевого гормону екстрадіолу.

 В жіночому організмі його багато, а тому жертвами подагри, зазвичай, стають чоловіки.

ПОДАГРА або мікрокристалічний артрит має гетерогенну природу, тобто в основі виникнення недуги лежить декілька чинників. Характеризується хвороба утворенням і відкладенням у різних тканинах, переважно, біля суглобів, своєрідних кристалів, що складаються з монурата натрію й сечової кислоти.

 СЕЧОВА кислота – це кінцевий продукт розпаду нуклеїнових кислот- пуринів. В разі порушення пуринового обміну порушується і ліпідний (жировий) обмін, як результат, більшість хворих на подагру люди повні, з надлишковою масою тіла. По суті подагра і є справжнє «відкладення солей» .Навіть під звичайним мікроскопом можна легко розглянути кристали сечової кислоти у суглобній рідині. Саме вони зумовлюють тертя в суглобах, що супроводжується надмірним болем і мають назву «подагричного нападу».

 Лікування подагри є справою досить тонкою. Для хворого воно починається з дієти, але в період загострень обмеженим харчуванням, не обійтися. Передбачений ретельний медичний контроль рівня сечової кислоти, розуміючи, що  надлишок пов’язаний з її або підвищеним синтезом чи навпаки - із зниженим виведенням. Відповідно, в залежності від результатів, призначаються певні ліки.

 Пацієнтам також рекомендується вилучити з меню продукти, багаті на пурини.      Зокрема:  жирні сорти м’яса, риби, печінку, наваристі бульони, помідори, шпинат, кольорову й брюсельську капусту, нирки, сардини, шпроти, рибні супи, гриби, бобові й багато іншого  продовольчого асортименту.

 Натомість, в раціоні харчування мають переважати молоко, швейцарський сир, яйця, ікра, молочнокислі продукти та двічі на тиждень нежирне м’ясо. Картопля, морква, салат, хліб, крупи, фрукти – це теж дозволений для вживання перелік.

 Потрібно пити більше рідини у вигляді лужних мінеральних вод. Спиртне краще вилучити або звести до мінімуму, запиваючи випите лужною мінералкою у великих кількостях.

 Показані також настої шипшини й брусничного листя.

 Лише ретельне виконання рекомендації лікарів, не провокуючи недуг, подагра може стати цілком контрольованим захворюванням.

 

            Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь