Фото без опису

 ГІГІЄНА – це розділ медицини, який вивчає вплив умов існування людини, починаючи з народження, на її здоров’я та розробляє профілактичні заходи, спрямовані на попередження захворювань, підвищення працездатності, збільшення тривалості життя.

 Різке погіршення стану довкілля та поява різних кризових явищ загострює проблему збереження суспільного здоров’я.

 Натомість, пріоритетом країни, яка дбає про своє майбутнє, повинно бути збереження здоров’я населення, і в першу чергу, д и т я ч о г о.

 ДІТИ - найбільш важливий ресурс будь-якого суспільства, його майбутнє. Тому охорона здоров’я, забезпечення їхнього захисту та розвитку, а також повага прав малого громадянина вважаються провідними.

 Від часу появи на світ батьки, медики, влада, педагоги, суспільство і всі, хто має відношення до дітей, опікуються, виховують, навчають, охороняють здоров’я цих майбутніх поколінь, але результати не завжди втішні. На жаль, лише одна дитина з десяти абсолютно здорова при досягненні повноліття. Починаючи з першого класу вже чи не четверть учнів мають хронічні захворювання, а число школярів-дев’ятикласників з такими проблемами, збільшується більш чим у двічі.

 За статистикою, активно захоплюється цигаркою кожна третя дитина 12-14-річного віку і кожний другий підліток старше 15 років. Більше половини підростаючого покоління від 12 до 20 років - вживають алкоголь, а в числі зареєстрованих споживачів наркотиків кожний п’ятий – неповнолітній. Сумна тенденція у країні спостерігається і за темпами розповсюдження ВІЛ/СНІДу, туберкульозу. Якщо ситуація не змінюватиметься на краще, то за прогнозами вчених, значна частина українських 16-18 річних юнаків і дівчат, можуть не доживати до пенсії.

 Падіння рівня не лише санітарної культури, але й моралі та духовності вважаються вагомими провокуючими факторами негативного впливу на дитячий організм.

 Безперечно, більшість батьків хочуть бачити свою дитину високоосвіченою та розумною, забуваючи при цьому про її здоров’я. А діти, ще з слабеньким, недостатньо сформованим організмом починають мати навантаження, яке може добігати вже до 12 годин на добу: зранку – навчання, потім – подовжені години, гуртки, підготовка уроків, далі - телевізор, комп’ютер, планшет, телефон чи інші гаджети або просто пасивний відпочинок.

 Саме порушення гігієнічних вимог щодо організації режиму дня школяра, за якими криється значне перевищення нормативного часу для приготування домашніх завдань, зменшення, чи ще гірше, взагалі відсутність можливості для рухової активності та перебування на свіжому повітрі, неповноцінний і нетривалий нічний сон - суттєві провокуючі проблем у майбутньому, зумовлених незадовільним станом здоров’я.

 Заняття фізкультурою для більшості дітей є чи не єдиним фізичним навантаженням, і тому врахування індексу їхнього здоров’я, фізичного розвитку та фізичних можливостей є важливою складовою медико-педагогічного контролю. Адже ще з давніх-давен люди помітили користь рухової спеціально організованої фізкультурної діяльності та використовували її для збереження, зміцнення здоров’я й гармонійного розвитку людини.

 Спостерігається також зростання захворюваності органів травлення, зумовлене від’ємними складовими у харчуванні дітей. Охоплення школярів гарячим, раціональним, повноцінним та безпечним харчуванням, питною водою гарантованої якості буде лише на користь розв’язання цієї вкрай актуальної проблеми.

 Для нормальної працездатності очей, освітлення в учбових кабінетах повинно відповідати санітарно-гігієнічним вимогам. Заміна освітлювальної арматури на сучасну енергоефективну – це суттєвий чинник, що також формує здоров’я органів зору, починаючи вже з ранніх літ.

 Достатнє штучне та природнє освітлення, забезпеченість меблями згідно з ростовими та віковими особливостями дітей, підтримання належних параметрів мікроклімату в учбових й інших приміщеннях, створення відповідних санітарно-гігієнічних умов виховання, навчання, харчування, оздоровлення, формування стереотипу «здорового способу життя» – це обов’язкові для виконання гігієнічні фактори, що також безпосередньо впливають на здоров’я підростаючого покоління.

 «Майбутнє – належить медицині попереджувальній» - цьому крилатому вислову значно більше сотні літ, але до цього часу здоров’ям ми починаємо опікуватись лише тоді, коли його втрачаємо, забуваючи «що за кілограмом профілактики таїться цілий пуд лікування…».

 

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»