Фото без опису

Саме таку назву в народі отримали  баклажани, батьківщиною яких рахується східна Індія. Про значну користь баклажанів згадується ще у стародавніх рукописах. Це засвідчував і великий Авіценна, а згодом дослідники з Європи підтвердили висновки мудрого лікаря і довели, що цей овоч є дуже дієвим для зниження холестерину крові.  В той же час дієтологи та лікарі інших спеціальностей радять з метою профілактики багатьох захворювань вживати саме баклажани.

   Досліджено, що сік навіть варених плодів слугує бактерицидним засобом, бо має пектин. Наявність калію у баклажанах поліпшує обмінні процеси в організмі, сприяє роботі серцевого м’язу та водному обніму. Залізо й мідь є мікроелементами, які позитивно впливають на кровотворення.

   Люди з зайвою масою тіла мають обов’язково у свій харчовий раціон включати цей  багатий та клітковину овоч.

   Якщо «синенькі» порівнювати з іншою городиною, то вони посідають одне з перших місць щодо вмісту корисних елементів з відомої таблиці Менделєєва.

  Дієта на основі баклажанів в цілому сприяє загальному оздоровленню організму, оскільки збагачена вітамінами. Є помічною для попередження онкологічних захворювань, нормалізує роботу нирок, печінки, кишківника, серця, забезпечуючи можливість людського організму самому без ліків, справлятися із своїми проблемами.

   Наявність салоніну надає цим овочам гірковатого присмаку, але достатньо нетривало потримати баклажани у підсоленій воді й гарно промити їх потім, як гіркота зникне.

   Порошок із зелених чашечок баклажанів в суміші із морською харчовою сіллю поліпшує загальний стан ясен, призупиняє зубний біль, є помічним при парадонтозі. Навіть свіжа м’якоть баклажана змішана із морською сіллю здатна зміцнювати зуби та ясна.

    Вживання  порошку з висушеної шкірки та якомога більше й частіше страв з баклажанів, особливо тушкованих і навіть соку з них, вважаються дієвими чинниками  зміцнення здоров’я людини.

   Не менш важливим є наявність марганцю у цих овочах. Адже саме він сприяє засвоєнню жирів, а відтак перешкоджає їхньому відкладенню в судинах у вигляді жирових бляшок, чим відвертає загрозу  закупорки їх тромбами. Крім того, потрібен марганець і для належної роботи печінки, запобігаючи її жировому переродженню та для підтримки ендокринної системи, посилюючи здатність інсуліну знижувати рівень цукру крові.

   А поєднуючи баклажани із жирним м’ясом  ми в цілому зменшуємо шкоду  для організму від його вживання.

   Людям похилого віку, котрі страждають на серцево-судинні недуги також досить корисно вживати цей продукт, особливо в сезон, коли ціна на нього є доступною, а якість більш надійною.

                На завершення в черговий раз зичимо здоров’я.

 

     Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»